Gelukkig hebben wij mensen emoties, dat maakt ons bijzonder ten opzichte van de andere dieren, deze andere dieren kennen onze emoties niet.

Om het overzichtelijk te maken heb ik gekozen voor de 5 B’s die bestaan uit:

  • Bang
  • Boos
  • Blij
  • Bedroefd
  • Beschaamd

 

Wat gebeurt er als er emoties komen tijdens het rijden? 

Wanneer emoties worden opgeslagen in je cellen zijn het je spieren die als eerste verkrampen. Als alles verkrampt is er minder doorbloeding, minder zuurstof naar de cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels. Daarnaast komt er adrenaline vrij in het lichaam. 

Vaak is één emotie dominant, maar er kunnen ook meer emoties tegelijkertijd spelen. Welke emotie er ook plaats vindt je BLIJFT RIJDEN!

 

Hoe verloopt de communicatie

Er wordt te vaak naar emoties gekeken als het probleem, terwijl het beter is emoties vooral te zien als een gezond stuk menselijkheid waar je respectvol mee om moet gaan. En dat laatste is dan in de communicatie. Wil je als partner, vriend of vriendin helpen om rijangst aan te pakken, zoek dan de concrete aanknopingspunten voor de ontstane emotie(s) en voldoe aan de behoefte die er aan ten grondslag ligt.

Emoties moeten daarom vooral begrepen worden als aanzetters tot actie in welke vorm dan ook (Schalkwijk, 2011)

 

Wat kan je doen bij de verschillende emoties

Bang: mensen die angstig zijn, willen antwoorden op vragen en zoeken geruststelling.
Bedroefd:  mensen met verdriet, willen troost en ondersteuning.
Boos: mensen die boos zijn, hebben behoefte aan begrip of respect voor hun  boosheid oftewel hun “grenzen”. Die  “grenzen” mogen of moeten soms ook worden begrensd om duidelijkheid te scheppen voor mensen.

Beschaamd: Een strategie om met een schaamtevolle gebeurtenis om te gaan is zelfcompassie (Neff, 2003). Zelfcompassie verwijst naar mildheid en begrip naar zichzelf. Persoonlijke tekortkomingen worden op een realistische wijze onder ogen gezien, waarbij het maken van fouten en beschaamd kunnen worden als iets menselijks wordt gezien. 

Blij: Binnenkort is mijn grote liefde jarig en hoop haar natuurlijk heel erg blij te maken met cadeau’s. Wat ze (hopelijk) gaat ervaren is blijdschap en waar komt die blijdschap vandaan met andere woorden wie is er verantwoordelijk voor die blijdschap?  Serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol spelen een grote rol bij blijdschap, genot en gevoelens van geluk. Dus als extra krijgen blije mensen ze ook nog eens een shot hele leuke horonen!

 

Ter Afsluiting

Soms wordt je overspoeld door emoties, de emotie is erg intens in vergelijking met de situatie. Je kan dan last hebben met emotie-regulatie. Hieronder staan 5 stappen die je kunnen helpen met het reguleren van je emotie.

  1. Aanvaard wat er in je omgaat. Merk je gevoelens, je gedachten en je fysieke reacties op.
  2. Kalmeer jezelf. Adem bewust en tel. 3 tellen in 5 tellen uit.
  3. Let op je mimiek en lichaamshouding. Sta stevig en stabiel op beide benen.
  4. Stuur je gedachten.
  5. Oefening baart kunst.

 

Welke emotie ervaar jij tijdens het rijden?


Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.