
Lichamelijke Spanning Achter het Stuur? Dit Zijn 15 Houdingen Die Niet Helpen
Spanning achter het stuur maken we allemaal wel eens mee. In een eerder artikel besprak ik al het verschil tussen gezonde spanning en rijangst:
-
Spanning helpt je alert te blijven en snel te reageren in het verkeer.
-
Rijangst is continu alert zijn, zonder rustmoment – dat is slopend.
Vandaag geef ik je 15 houdingen die onbewust je lichamelijke spanning kunnen verhogen tijdens het autorijden. Herken je er één (of meerdere)? Dan is het tijd om daar iets aan te doen.
Waarom houding ertoe doet
Tijdens rijangsttrainingen gaat het in het begin zelden over zithouding of stuurtechniek. Iedereen rijdt tenslotte op zijn eigen manier, en dat voelt vaak vertrouwd. Maar na een tijdje merk je toch dat we er wél op terugkomen.
Waarom? Omdat jouw zelf aangeleerde houding misschien comfortabel lijkt, maar in werkelijkheid vaak voor onnodige spanning zorgt. Zeker als je al gevoelig bent voor stress in de auto.
Het gaat hier niet om een strenge rijles. Je hoeft je handen niet ineens netjes op “kwart voor drie” te houden. Wel wil ik je laten inzien waarom bepaalde houdingen onhandig of zelfs vermoeiend kunnen zijn.
15 houdingen die je spanning verhogen
-
Linkerelleboog op de deur laten rusten
-
Rechterelleboog op de armsteun leggen
-
Sturen met alleen duim en wijsvinger
-
Met één hand rijden
-
Hoofd ondersteunen met linkerhand op de deur
-
Linkervoet niet op de voetsteun plaatsen
-
Knieën zonder steun
-
Rechtervoet in een te scherpe hoek houden
-
Linkervoet zweeft ergens tussen koppeling en rem
-
Scheef op één bil zitten (met portemonnee in de zak)
-
Gestrekte ellebogen
-
In het stuur knijpen
-
Stuur onderaan vasthouden
-
Eén hand op de pook, één op het stuur
-
Met opgetrokken schouders rijden
Bonus: Rugleuning staat veel te ver naar voren of achteren
“Maar zo zit ik nu eenmaal lekker…”
Dat kan. En als je nergens last van hebt, is het ook geen ramp. Je komt misschien wat vermoeider of wat verstijfd aan, maar verder niets.
Maar als je wél last hebt van spanning tijdens het rijden, is de kans groot dat één van deze houdingen meespeelt. Probeer daarom eens bewust te rijden met een meer neutrale, ontspannen houding. Doe dit een maand en kijk wat er verandert. Kleine aanpassing, groot verschil
Tot slot:
Ik betrap mezelf er soms op dat ik met mijn linkerelleboog tegen het raam leun. Na een lange rit voel ik dat meteen in m’n nek. Even rekken helpt, maar beter is voorkomen.
Laat het weten in de reacties!