Rijangst: Hoe je gedachten je rijgedrag ondermijnen en wat je eraan kunt doen

 

Autorijden hoort vrijheid en onafhankelijkheid te geven, maar voor heel veel mensen is het een bron van spanning. Rijangst komt vaker voor dan je denkt (ongeveer 1.000.000 mensen), en het zit zelden in het verkeer zelf. Het echte obstakel zit in je hoofd. Wat je denkt, bepaalt wat je voelt en uiteindelijk ook hoe je rijdt.

Een beproefde manier om deze denkpatronen te doorbreken komt uit de cognitieve gedragstherapie: het 5G-schema. Dit schema laat zien hoe je gedachten (de tweede G) allesbepalend zijn in de kettingreactie van gedrag.

 

Het 5G-schema bij rijangst

  1. Gebeurtenis
    Je zit in de auto en je moet een drukke snelweg op.

  2. Gedachte
    “Ik ga een ongeluk veroorzaken.”
    “Iedereen vindt me een slechte chauffeur.”
    “Ik raak in paniek en weet niet meer wat ik moet doen.”

  3. Gevoel
    Angst, paniek, onzekerheid.

  4. Gedrag
    Je vermijdt de snelweg. Je rijdt krampachtig of te langzaam. Of je rijdt helemaal niet meer.

  5. Gevolg
    Je vertrouwen zakt verder. De angst groeit. Je wereld wordt kleiner.

Zie je de cirkel? Je gedachten zetten alles in gang. Niet het verkeer, niet de auto, maar wat jij denkt dat er gaat gebeuren.

 

Hoe doorbreek je dit?

 

1. Word je bewust van je gedachten.
De meeste angstige gedachten razen automatisch voorbij. Begin ze op te merken. Wat zeg je tegen jezelf vlak voor of tijdens het rijden? Maak deze negatieve gedachten neutraal door 3 positieve gedachten er tegenover te zetten bij elke negatieve gedachte die je opmerkt.

2. Check je gedachten op waarheid.
Is het echt waar dat je een gevaar bent? Heb je bewijs, of is het angst die spreekt? Herken de overdrijvingen: “altijd”, “nooit”, “ik kan dit niet.”

3. Vervang ze door helpende gedachten.
Ik ben gespannen, en ik rijd wél
Spanning betekent niet dat ik gevaarlijk ben, ik ben juist alert
Angst is een gevoel het is geen vaststaand feit.

 

Rijangst voedt zichzelf – tot jij het patroon doorbreekt

 

De grootste fout die je kunt maken? Wachten tot je geen angst meer voelt. Zo werkt het helaas niet. Je zelfvertrouwen groeit niet vóórdat je weer daadwerkelijk gaat rijden het zelfvertrouwen groeit met de kilometer doordat je weer gaat rijden. Met nieuwe, bewust gekozen gedachten als brandstof.

Wees mild voor jezelf, geef jezelf tijd en neem jezelf ook serieus. Pak je rijangst aan met inzicht, herhaling en een snufje lef. Niet om perfect te rijden want dat kan niemand (zelfs Max Verstappen maakt wel eens een foutje), maar je pakt je rijangst aan om weer vrij te kunnen leven.

 

Welke positive gedachtes ga jij inzetten?


Laat het me weten in het reactieveld hieronder en als dank krijg je de vicieuze cirkel van angst in pdf vorm GRATIS toegestuurd