Vakantietijd: Is het echt relaxen?

Voor velen van ons staat de vakantie in de spreekwoordelijke startblokken. Of je nu thuis blijft, of je ontspanning zoekt in Italië, Spanje, Oostenrijk, Turkije of zelfs Indonesië, de gemeenschappelijke noemer voor vakanties is vaak het vinden van rust en ontspanning.

Waarom is rust zo belangrijk?

 

Rust is essentieel omdat de boog simpelweg niet altijd gespannen kan zijn. Continu onder stress staan is niet duurzaam en kan leiden tot fysieke en mentale uitputting. Vakantie biedt de kans om te relativeren, om afstand te nemen van dagelijkse beslommeringen en zaken in perspectief te zien. Bovendien kan je door de druk van werk en dagelijkse “moetjes” achter je te laten echt ontladen en opladen.

Met één woord, vakantie is… HEERLIJK! En doen we het ook op deze manier?

Voorbereidingsstress

 

De weg naar die rust is vaak bezaaid met voorbereiding en mogelijke stressmomenten:

 1. Zijn de boterhammen gesmeerd voor onderweg?
 2. Is de reisverzekering afgesloten?
 3. Kan je wel pinnen in het vakantieland?
 4. De koffer wil niet dicht!
 5. Nog even langs oma en opa.
 6. Last-minute boodschappen: zonnebrandolie, anti-diarreepillen, pleisters, deet.
 7. Het brood voor onderweg moet dan maar vanavond laat worden gesmeerd.
 8. To-do lijstje maken (en uitvoeren).
 9. Hoeveel kilo mag ik meenemen en hoe groot mag de handbagage zijn?
 10. Op tijd vertrekken want voor het zelfde geld staan er demonstranten op de snelweg.
 11. Of plannen we toch een andere vakantie?.

 

Verwachtingen vs. Realiteit

 

Vakantie wordt vaak gezien als een periode van ultieme ontspanning. Maar deze verwachting kan een valkuil zijn. We denken vaak dat vakantie automatisch ontspannend is, maar hoge verwachtingen van het vakantieland of de hoop dat angsten tijdens de vakantie verdwijnen, kunnen juist voor extra stress zorgen.

 

Tips voor Echte Ontspanning

 

Volgens Benson & Klipper in “The Relaxation Response” (Wholecare, 2000), Lees hier meer over de Relaxatie oefeningen.

Blijkt reizen misschien niet zo ontspannend te zijn als we denken. De mens is immers meer een huisdier dan een trekvogel. Overweeg dit gegeven eens bij je volgende vakantieplanning.

Als je toch besluit om op vakantie te gaan, helpen de volgende dagelijkse activiteiten om echt te ontspannen:

 1. Dertig tot vijftig minuten stevig wandelen: Wandelen is een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en je lichaam in beweging te houden. Het bevordert de bloedsomloop en kan helpen bij het verminderen van stress.
 2. Joggen / hardlopen: Deze activiteiten verhogen je hartslag en helpen bij het afbouwen van stresshormonen. Ze bevorderen ook de afgifte van endorfines, wat je een gelukkig en ontspannen gevoel geeft.
 3. Yoga: Yoga combineert fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie om zowel lichaam als geest te ontspannen. Het kan helpen om spanning los te laten en een gevoel van innerlijke rust te creëren.
 4. Meditatie: Meditatie helpt je om je gedachten te kalmeren en je aandacht naar het huidige moment te brengen. Dit kan een diepe staat van ontspanning en een vermindering van stress veroorzaken.
 5. Zwemmen: Zwemmen is een volledige lichaamstraining die weinig impact heeft op de gewrichten. Het ritmische bewegen en het gevoel van gewichtloosheid kunnen zeer ontspannend zijn.
 6. Fietsen: Fietsen biedt een uitstekende manier om de omgeving te verkennen terwijl je actief blijft. Het kan een geweldige manier zijn om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.

Het gaat om bezigheden die je afleiden van jezelf en een herhaling kennen van een beweging, een woord of een klank. Lezen, autorijden, televisiekijken en muziek luisteren vallen hier dus niet onder.

Opmerking bij muziek in de auto: Als je muziek luistert tijdens het rijden, werkt dit afleidend en stuurt het je gedachten een andere, muzikale kant op. Het meezingen met een liedje op de radio zorgt voor een rustigere ademhaling, waardoor effecten zoals hyperventilatie, hartkloppingen, duizeligheid en tintelingen voorkomen kunnen worden.

 

Wat is jouw idee van vakantie?

 

Met welk idee ga jij op vakantie? Zoek je rust en ontspanning of iets anders? Hoe pak jij je vakantie aan en met welk doel

Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.

Ik wens je een rustgevende en heerlijke vakantie toe!