De donkere maanden zijn aangebroken en het duurt nog maar een paar weken voordat het december is.
Gezellig kunnen we dan samen binnen zitten voor de open haard bij de verwarming of met de huidige energie prijzen lekker warm onder een dekentje.

Als ouder sta je dan vaak ook nog even in de keuken om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en daarna …eten.
Zo gaat het in de meeste huishoudens.

Nu weten we allemaal dat het vroeg donker wordt in de winter zo rond een uur of 1700 al.

Verlichting is dan belangrijk zeker op de fiets en ja ik weet het met een dynamo op je fiets moet je zwaarder trappen. Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer led verlichting op de fietsen die beter zicht geven.

Speciaal voor de donkere dagen heb ik 6 tips geschreven die jou als automobilist helpen bepaalde zaken beter te herkennen en zodoende met meer zekerheid achter het stuur te gaan zitten als het donker is.

 

TIP 1

Zet altijd zelf je dimlicht aan!

Nu denk je misschien, ik heb dagrijverlichting dan is het niet nodig, of een gedachte kan zijn: mijn lampen gaan automatisch aan als het donker wordt.

Dit werkt allemaal tot een bepaald punt, veel verkeersprofessionals pleiten er ook voor om jezelf aan te wennen met dimlicht te rijden. Zo heb je altijd de juiste verlichting aan waarbij ook de achterlichten branden en bij mist je de juiste verlichting voert.

TIP 2

Bij donkere achtergronden zoals een bebossing/struiken iets langer kijken dan dat je normaal gewend bent, je zult dan merken dat je contouren gaat herkennen, kijk je kort voor de auto dan valt het contour van de fietser weg in de achtergrond! Hou je de focus iets langer vast dan valt de beweging op in het donker.

Beweging en licht is iets wat onze ogen fantastisch vinden, zodra er iets beweegt of het oog ziet een licht dan gaat ons oog er direct naartoe of we dit nu willen of niet. Als we s avonds rijden is dit natuurlijk niet zo handig, zeker als we een tegenligger tegenkomen.

TIP 3

Een handig trucje is om naar de rechter kantstreep te kijken (kort voor de auto) zodat je niet verblind wordt. Denk er wel aan om ook weer “normaal” te kijken zoals je gewend bent, dus bij bijna verblinding rechts naar de kantstreep kijken.

TIP 4

Zet je binnenspiegel eens op de anti-verblindingsstand ook dit geeft rust aan je ogen als er iemand achter je rijdt.

TIP 5

Een veel gemaakte beginnersfout is de lampen vergeten aan te zetten bij een avondrit.
Zorg voor jezelf dat je zowel bij dag als bij nacht je lampen aanhebt zodat je het nooit vergeet! De moderne auto heeft dagrijverlichting wat betekent dat alleen de LED verlichting aan de voorzijde werkt, de dimlichten aanzetten is een must. (zie ook tip 1)

TIP 6

En als laatste controleer je verlichting voor het rijden, dat kan op de volgende manier. Zet je lampen aan en zorg ervoor dat je vlak achter een andere auto staat je ziet dan precies of er 1 lamp kapot is. Als je je achterlichten wilt controleren doe dit dan bijvoorbeeld als je voor een andere auto staat en trap eens op de rem, je ziet dan ook meteen of je remlichten werken. Of ga voor een garagedeur staan werkt ook super goed.

 

Bonus Tip 7

Ziet jouw dashboard verlichting er ook zo ontzettend stoer uit, vaak met blauw of okergeel licht?

Er is bij veel auto’s de mogelijkheid om het dashboard verlichting op een zeer lage stand te zetten.

Dit heeft als grote voordeel dat je ogen zich minder hoeven aan te passen aan het licht en donker. Dus even kijken op de snelheidsmeter zorgt voor minder vermoeidheid.

 

Weet jij ook nog een aantal tips? laat ze hieronder weten in het reactieveld
Laat je reactie hieronder achter.