Angst is een natuurlijke reactie die ons waarschuwt voor gevaar. Maar hoe leg je uit wat rijangst met je doet? Hier zijn vijf tips om dit complexe gevoel te verklaren:

De voorbeelden

Autosnelwegangst: Stel je voor, je rijdt en je bijrijder maakt plotseling een beweging alsof hij gaat remmen. Bij een schrikreactie ebt het gevoel snel weg, maar bij rijangst blijft het de hele weg hangen.

Negatieve gedachten (Beren op de weg): Vergelijk het met het instappen in een achtbaan op de kermis. Hoe vaak denk je niet: “Zit die beugel wel goed vast?” Bij rijangst zijn deze gedachten sterk en moeilijk om te zetten naar positieve gedachten.

Tunnelangst: Stel je voor dat je een tunnel nadert op de snelweg, maar in plaats van een doorgang zie je een dichtgemetselde muur. Ondanks geruststellende woorden voelt het alsof je vastzit, een typisch gevoel bij tunnelangst.

Beperkte kennis: Na lang vermijden van situaties zoals het rijden over de snelweg, vermindert je kennis over hoe je je moet gedragen. Vergelijk het met het zoeken naar iets dat je weet, maar dat verborgen is op een plek waar je niet gemakkelijk bij kunt.

Verminderde vaardigheid: Net zoals schaatsen, als je het lang niet doet, vermindert je vaardigheid. Het voelt wiebelig en onzeker, maar met tijd en oefening kun je je vaardigheden herwinnen.

Inzicht

Door deze vergelijkingen en voorbeelden te gebruiken, kun je anderen laten inzien of laten begrijpen wat rijangst met je kan doen en waarom het zo’n uitdagende ervaring kan zijn. Daarbij is het ook van belang om te vertellen dat je sociale omgeving steeds kleiner wordt met alle gevolgen van dien.

 

Hoe vertel jij aan anderen dat je niet meer op de snelweg durft te rijden?