Het komt wel eens voor dat er mensen in de auto stappen die het gevoel hebben dat ze echt wel auto kunnen rijden. Heel goed en soms komt het gevoel naar boven dat de auto er met hen vandoor gaat i.p.v. zij met de auto…… Enorm balen natuurlijk.

Het negatieve gevoel wat je ervaart daar gaat de coach mee aan het werk (dit is vaak in 1 sessie blijvend verholpen) voor wat de praktijk betreft krijg je zeven tips waarop je ontspannen in de auto kunt gaan zitten en daardoor meer controlegevoel in de auto ervaart (en hebt)


7 manieren om het controle gevoel te verbeteren.

 

1: Zorg voor een goede zit/stuurhouding. Dit is het meest onderschatte onderdeel van het autorijden. We stappen in, zetten de spiegels goed en weg zijn we.

2: In de bochten zitten we het liefst zo stil mogelijk. Blijf het liefst zo stabiel mogelijk zitten. Een goede uitleg is hier te zien

3: Stuurhouding: belangrijk is dat je ontspannen in de autostoel zit. Plaats je handen op het stuur op kwart voor 3 of is het nou tien voor 2? Mijn advies is kwart voor 3 Laat daarbij je duimen op het stuurwiel rusten, niet in het stuurwiel, want als het stuurwiel door je handen slaat kan dit erg vervelend zijn.

4: Beheerst remmen, dit is echt een “kunstje” wat je mag oefenen. Langzaam opbouwen (aanleggen) en dan pas doorduwen. Daarna weer de remdruk verminderen. Bij een noodstop druk je koppeling en rem tegelijk tot het maximale in (kijk ook in je binnenspiegel)

5: Gas geven. Beheerst, rustig opbouwen naar de juiste snelheid. Ook deze techniek vergt de nodige oefening.

6: In stappen schakelen. Neem rust en tijd om te schakelen dat zorgt voor meer ontspanning. Als je schakelt laat de versnellingspook dat een fractie van een seconde in zijn vrij (van de 2 naar de 3) voordat je doorschakelt naar de volgende versnelling, en laat de koppeling na ieder schakelmoment helemaal los!

7: Zorg voor zoveel mogelijk contact met de auto. Je wilt met 2 handen sturen, je zit en stuur houding is daarbij SUPER belangrijk. Niet met je arm tegen het raam leunen. Zet als je het fijn vindt je rechterknie tegen de middenconsole en zet de linkervoet zover mogelijk aan de linkerkant, daar zit een speciale steun voor je voet. Hierdoor heb je een zo goed mogelijk contact met je auto. Kijk maar naar je billen, rug,handen, knieën en voeten.


Als we kijken naar bijvoorbeeld rally rijders, dan zie je dat die ook helemaal ingepakt zitten. Juist om het gevoel met de auto te hebben waardoor ze precies voelen wat de auto doet ofwel CONTROLE hebben.


Laat hieronder in het reactieveld achter wat jouw grootste angst is.


Wat is jouw grootste angst in het verkeer?