Motorrijders en Rijangst: Hoe ga je er veilig mee om.
Motorrijders en rijangst hoe ga je daar veilig mee om, ze zijn vaak snel en wendbaar, wat hun rijervaring op de weg behoorlijk verschilt met die van automobilisten. Om de veiligheid en verstandhouding tussen beide groepen te verbeteren, is het belangrijk om enkele essentiƫle aspecten te begrijpen voor meer begrip van beide partijen.

Wat ziet een motorrijder?
Motorrijders hebben een aantal unieke perspectieven en beperkingen op de weg:

Hoger zichtveld: Doordat motorrijders hoger zitten, hebben ze vaak een beter zicht op wat er voor hen gebeurt. (nadeel is dat bumperkleven op de loer ligt)
Beperkt zicht naar achteren: Net als automobilisten hebben motorrijders een dode hoek en een beperkt zicht direct achter hen. (motorrijders hebben immers geen binnenspiegel)
Dode hoek door helm: De helm beperkt het zicht naar de zijkanten.

De plaats op de weg
Motorrijders rijden vaak links van het midden van hun rijstrook. Dit is een bewuste keuze en heeft verschillende redenen:

Zichtbaarheid: Door links van het midden te rijden, blijven motorrijders beter zichtbaar voor automobilisten.

Kwetsbaarheid: Motorrijders zijn kwetsbaar en willen opvallen. Daarom hebben ze hun lichten aan en dragen ze soms opvallende helmen en/of kleding.
Ook zie je wel eens een motorrijder een soort slalom maken op de rijbaan, dit is niet om stoer te doen, meestal doen de motorrijders dit voor een zijweg zodat ze zichtbaar worden. (Beweging trekt de aandacht)

Tussen de file doorrijden
Motorrijders mogen soms tussen de file doorrijden, maar dit is onder specifieke omstandigheden toegestaan, hiervoor is een gedragscode.

Gedragscode: Volgens de gedragscode mogen motorrijders dit alleen doen als de file niet harder rijdt dan ongeveer 45 km/u, en het snelheidsverschil tussen de motor en de auto’s niet meer dan ongeveer 10 km/u bedraagt.
Ruimte: Motorrijders moeten kiezen voor de ruimte tussen de meest linkse stroken.
Verwachtingen en gedragsregels
Om de verstandhouding en veiligheid tussen automobilisten en motorrijders te verbeteren staan hieronder een aantal punten die je kunt doen of beter kunt laten

Wel doen.
Laat ruimte vrij in een file: Motorrijders waarderen het enorm als je hen de ruimte geeft om door de file te rijden. Zeker bij hogere temperaturen is een beetje verkoeling wenselijk.
Laat motorrijders als eerste wegrijden bij een verkeerslicht: Ze zijn vaak sneller en wendbaarder.
Kijk goed in je spiegels: Op wegen van 80 km/u en bij het inhalen kan er een motorrijder naast je rijden. Dit gaat vaak sneller dan verwacht.
Oogcontact op kruispunten: Dit helpt bij het bepalen van wie er eerst gaat en voorkomt ongelukken.

Deze acties beter thuis laten
Laat je deur dicht in een file! Dit is gevaarlijk voor motorrijders.
Bumperkleven: Als een motorrijder valt, kan je jezelf de vraag stellen… lukt remmen nog?
Rij niet vlak langs een motorrijder: Houd voldoende tussenafstand.
Gooi geen afval uit het raam: Dit kan motorrijders ernstig verwonden.
Plotseling van rijstrook veranderen in de file (een ware nachtmerrie voor motorrijders)
Niet remmen in de bocht: Als er een motorrijder achter je zit, kan dit gevaarlijk zijn.

Deel je ervaringen
Heb je een situatie meegemaakt met een motorrijder en wil je jouw inzicht delen? Laat je ervaring achter in het commentaarveld hieronder. Samen kunnen we leren en zorgen voor veiliger verkeer voor iedereen.

Op jouw veilige kilometers.