Het zal je misschien vreemd in de oren klinken….Angst is goed.

Angst is een emotie die zich nestelt in ons primitieve brein. Angst heeft een waarschuwende functie die ervoor zorgt dat we als mens kunnen overleven, een basale overlevingsstrategie. Het zorgt er ook voor om voorzichtig te zijn en om ons voor te bereiden op eventuele risico’s. Stel je eens voor dat je in je tijgervelletje door het bos wandelt. Je denkt wel 2x na om verder te lopen als je een beer ziet. Ook zal je eens goed achter je oren krabben als je een snel stromende beek over wilt (zwemmen beheers je tenslotte nog niet). het risico wat je neemt in combinatie het je doel zou idealiter in verhouding moeten staan.

 

Positieve kant van angst

Angst helpt ons om betere beslissingen te maken, angst dwingt je als het ware om na te denken over de gevolgen van je handelen.

Ontwikkelen en groeien als mens doe je juist door angst te ervaren. Het kan soms spannend zijn om dingen te doen die je als angstig ervaart. Door juist de uitdaging aan te gaan en de angst te overwinnen of aan te kijken helpt dat uitermate goed om je zelfvertrouwen te vergroten en je te helpen om te groeien als mens.

Natuurlijk ervaar je angst als vervelend (anders zou je dit niet lezen),angst heeft dus ook zeker positieve effecten, angst helpt je om te leven op een gezonde manier. Een ander verhaal is het natuurlijk als angst je leven gaat bepalen, dan is het niet gezond meer. Het is dan belangrijk om professionele hulp in te schakelen om de angst aan te pakken.

 

Oorzaken van Angst

irreëele angsten, waarvan rijangst er één is, kunnen verschillende oorzaken hebben.
waaronder:

Erfelijkheid:
Angststoornissen kunnen in sommige gevallen erfelijk zijn en worden doorgegeven van ouder op kind.

Biologische factoren:
Bepaalde hormonen in de hersenen, zoals serotonine,noradrenaline,adrenaline spelen een rol bij het reguleren van emoties en kunnen bijdragen aan angst.

Omgevingsfactoren:
Factoren zoals stress, trauma, misbruik, overbelasting, scheiding, ziekte, verlies van een geliefde en sociale isolatie kunnen angst veroorzaken of verergeren.

Overbelasting:
Te veel taken of verantwoordelijkheden in de privé- of werksfeer, te weinig tijd (kunnen) nemen om te ontspannen, gebrek aan slaap, slechte voeding of onvoldoende lichaamsbeweging.

Persoonlijke geschiedenis:
Mensen met een geschiedenis van angst, depressie of andere psychische stoornissen hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van overmatige angst.

Negatieve denkwijze:
Mensen die een pessimistische of negatieve kijk hebben op het leven, hebben meer kans op het ontwikkelen van angst.

Medicatie:
Bepaalde medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken die leiden tot angst en paniekaanvallen. Een arts zal dit toelichten. Op een bijsluiter staat deze vermelding ook.

Het is belangrijk om te begrijpen dat angst complex is. Het is niet altijd duidelijk waarom de ene wel een angst ontwikkeld en een ander niet. Een combinatie van deze oorzaken/factoren kan bijdragen aan angst. Weet dat er effectieve behandelingen zijn voor rijangst en dat mensen met rijangst kunnen herstellen en weer de vrijheid en onafhankelijkheid kunnen ervaren die er altijd al was.

Vertel eens wat je vindt.


Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.