Als je al diverse blogs hebt gelezen, ben je ongetwijfeld het belang van zelf oefenen tegengekomen. (stap 2 van het MASTR systeem)

Het oefenen op uitdagende plekken is een essentieel onderdeel van rijangst reductietraining. Uiteraard beheers je de benodigde kennis en vaardigheden om dit op een veilige manier uit te voeren. 😉

Vandaag wil ik met jullie delen: Leren door Falen

Tijdens het oefenen zul je onvermijdelijk een keer tegenslag ervaren, omdat:

  • De angst soms nog de overhand neemt.
  • Je verschillende onaangename lichamelijke reacties ervaart.
  • Het verkeer opeens veel drukker lijkt.
  • Je gewoon geen zin hebt om te rijden en het oefenen uitstelt.
  • Je bang bent voor wat er komen gaat.
  • Je “wat als” gedachten hebt.

 

Soms verlopen de oefeningen niet zoals je zou willen. De eerder waargenomen snelle vooruitgang lijkt verdwenen, wat kan leiden tot frustratie.
Het gevoel van falen hoort er nu eenmaal bij. Blijf kalm!

Een praktijkvoorbeeld:

Een cliënt kreeg de opdracht zelfstandig een oefening te doen. Vol enthousiasme begon ze eraan, maar al snel stuurde ze een bericht dat het niet ging zoals ze had gehoopt. Na drie weken samen op weg te zijn geweest ging het prima, daarna kreeg ze het gevoel dat ze het alleen moest doen en dat was spannend.

Nu voerde ze de oefening zelfstandig uit, maar de spanning was hoog. Ondanks haar inzet lukte het trainen niet door de hoge spanning.

Wat hoop gaf, was dat ze haar bericht afsloot met: “Morgen weer een dag!” (motivatie)

Na het bespreken van haar uitdagingen ging ze vol goede moed verder. Dat is de spirit, een positieve mindset die haar supergemotiveerd maakte om haar rijangst te overwinnen.

 

Negatieve gedachten opsporen

Samen hebben we gekeken naar haar gedachten voorafgaand aan het oefenen. Ze merkte voor het rijden al op dat ze dacht: “Dit wordt spannend!” En “Wat als…?” op het moment van de opdracht. Wat ze van tevoren dacht, bleek vaak werkelijkheid te worden: de “Wat als” gedachten.

We maakten de afspraak dat ze, zodra ze een negatieve gedachte had, zich daarvan bewust zou worden en deze direct zou omzetten naar een positieve gedachte.

Dus in plaats van te denken dat het heel spannend zou worden, greep ze in en veranderde het in: “Het is misschien spannend, maar ik heb het al eerder geoefend en dat ging goed… Het gaat lukken!”

Resultaat: De eerste keer dat ze alleen oefende met deze aanpak, verminderde haar spanning met 50%, en de oefening verliep aanzienlijk beter, en dit door alleen bewust te zijn van de gedachtes!

Een dip is normaal, vooral bij een rijangsttraining. Het wordt gevaarlijk als je denkt dat de training nutteloos is. Blijf oefenen, ongeacht je gevoel. Je wilt uiteindelijk altijd kunnen rijden, of je nu blij, verdrietig, boos of gestrest bent. In stressvolle omstandigheden loert een dip, maar blijf doorgaan.

Bij deze vorm van angst maken we vaak gebruik van  ACT (Acceptance and Commitment Therapy) Hierbij gaan we onder andere opzoek naar wat jouw waarden zijn en of dat de acties die je daarop uitvoert je voorruit brengen of juist op je plaats houden of zelfs achteruit brengen.

Leren is een proces 

Leren door falen is een proces van een aantal mislukkingen en zal uiteindelijk bijdragen aan het bereiken van je doel. Zoals Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, ooit zei:

“Ik heb niet gefaald, ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werkten”

 

Helpen jouw acties je voorruit of juist achteruit?


Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.