Je leest met een reden dit blog artikel en een grote kans is aanwezig dat je het spannend vind om op de autosnelweg te rijden. Ooit gehoord van autosnelwegangst? Relaxed Driving kan je helpen om deze angst zelf te overwinnen met een aantal tips. (als de angst voor jou hanteerbaar is)

Heel veel spanning voor het autorijden?
Je bent niet de enige automobilist met rijangst. In Nederland zijn er naar schatting één miljoen automobilisten die niet ontspannen of angstig autorijden. De meest voorkomende angst is snelwegangst. Hoe het ooit is begonnen of waar het vandaan komt kan verschillende redenen hebben. Komt één van de onderstaande scenario’s je bekend voor of is deze voor jou van toepassing:

  • Nooit gereden tijdens de rijles op een snelweg
  • Na het behalen van het rijbewijs bijna niet meer op een snelweg gereden
  • Een vervelende ervaring of ongeluk op een snelweg gehad

Mensen die bang zijn om op de snelweg te rijden geven aan liever op N-wegen te rijden dan op snelwegen, terwijl snelwegen veel veiliger zijn. Dit komt onder andere dat iedereen dezelfde kant op gaat, er gescheiden rijbanen zijn, en het onderlinge snelheidsverschil klein is. Maar, het “voordeel” van snelwegangst is dat het irrationeel is (en dus goed te behandelen). Hier lees je de tips om je rijangst te overwinnen.

6 tips om zelf aan de slag te gaan met je rijangst.


Ervaar rijangst? Je bent niet de enige. Er zijn verschillende aspecten waar je angstig voor kunt zijn, bijvoorbeeld snelwegangst, het rijden in het donker of rijden op onbekende wegen of bang om te verdwalen, of dat er geen vluchtstrook is. Het kan ook zijn dat je na een (traumatische) gebeurtenis niet meer durft te rijden. Het is allemaal begrijpelijk. En je kunt het! Onderneem vandaag nog actie tegen jouw rijangst met deze 6 tips, zodat je ontspannen achter het stuur gaat zitten. Sure you can!

  • Overtuig jezelf dat je het kan.

De eerste stap is dus dat je de regel loslaat die zegt dat je het altijd goed moet doen en dat je altijd goed moet zijn. Zo werkt het nu eenmaal niet. We zijn allemaal mensen met goede en slechte kanten en we maken allemaal vroeg of laat fouten. Altijd goed willen zijn is dus een onmogelijk doel. Jezelf overtuigen kan niet met woorden, wel met daden. Als je besluit dat je aardiger wilt worden naar jezelf toe, plan dan elke dag (letterlijk, in je agenda) acties in waardoor je meer eigenliefde creëert. Gun jezelf een dagje sauna of zonnebank, dat dure boek of die nieuwe film, zeg een afspraak af waar je uit verplichting naartoe moet en eet iedere week een keer je lievelingsmaaltijd.

  • Van A naar Beter

Wil je ergens heen waar je nog nooit bent geweest? Je voelt de zenuwen al opkomen. Licht paniekerig komen de worst-case scenario’s in je hoofd voorbij.  Stop met negatieve gedachtes en probeer in oplossingen te denken. Wat vaak helpt is om de onbekende route alvast even te bekijken op Google Maps. Bouw dit langzaam op, bijvoorbeeld door de afstanden te vergroten en vaker in de spits te rijden. Zo bereik je een punt waarop jouw vriend of vriendin niet meer mee hoeft. Check ook even de streetview van de plaats waar je naartoe moet. Zo zie je meteen hoe de straat eruit ziet en waar je kunt parkeren. Op deze manier wordt het onbekende toch iets meer bekend, waardoor je minder gespannen de weg op kunt.

  • Zet een leuk muziekje op

Muziek helpt echt te ontspannen. Zeker als het muziek is die jij helemaal geweldig vindt. Maak van je auto een ontspannen plek. Zet je favoriete afspeellijst op en gaan. Zo word jij die snelwegangst binnen de kortste keren de baas. Het is trouwens ook bewezen dat het keihard meezingen op je favoriete nummers een positief effect heeft op je stresslevel. Dus leef je uit! LET OP Hoe steviger en extremer de muziek, hoe onregelmatiger en gevaarlijker je rijd. Klassieke muziek zorgt voor een ontspannen bestuurder, terwijl popmuziek het beste lijkt om gecontroleerd rijden.

  • Daag jezelf uit

Geen hoge verwachtingen, of toch wel? Stapje voor stapje kom je er wel. Toen je geboren werd kon je ook niet meteen lopen.  Daag jezelf wel uit om naar een onbekende plek toe te rijden. Dit hoef je niet meteen de eerste keer alleen te doen. Vraag een vriend of een vriendin mee, als dat je een fijn gevoel geeft, (maak wel even duidelijke afspraken van te voren wat wel en niet te doen) Is het gelukt? Daag jezelf dan de volgende keer iets meer uit, door dit keer er wel alleen op uit te gaan. Blijf dit herhalen. Stel eens voor aan je vrienden om vaker te rijden en je zult merken dat hoe vaker je achter het stuur kruipt, hoe beter het autorijden gaat.

  • Oefening baart kunst

Met ervaring wordt je rijangst steeds minder, want oefening baart kunst. Echt waar. Op een gegeven moment wordt het zo vanzelfsprekend om auto te gaan rijden, dat je het zelfs misschien leuk gaat vinden.

  • Beloon jezelf

Ben je ergens heen gereden waar je eerst nooit durfde te komen? Of heb je de auto mooi geparkeerd? Stukje voor stukje overwin je de angst. Wees ook echt trots op wat je bereikt hebt, want je bent gewoon goed bezig. Trakteer jezelf op iets lekkers of koop die nieuwe leuke schoenen, want je hebt het goed gedaan!

  • Opfriscursus

Een andere oplossing is een opfriscursus. Samen met een rij-instructeur krijg een aantal lessen om over je spanning heen te komen. In het geval van snelwegangst zul je tijdens de opfriscursus veel kilometers afleggen op Nederlandse snelwegen. De instructeur geeft tips om beter met bepaalde stresssituaties om te gaan. Let hierbij op dat het gaat om lichte rijangst of spanningen. Hierbij kan een rijschool helpen om je wat zekerheid mee te geven.

  • Rijangst Reductietraining

De opfriscursus geldt vooral voor mensen die niet graag op de snelweg rijden, omdat ze het in het verleden nooit of weinig hebben gedaan. Krijg jij lichamelijke klachten tijdens het rijden op een autosnelweg – bijv. hartkloppingen, bevende handen, ademhalingsproblemen, paniekaanvallen en misselijkheid – dan adviseren wij een rijangst reductietraining. De snelwegangst is dan namelijk zo diepgeworteld, dat een combinatie van een coachingssessies en praktische oefeningen noodzakelijk is.

 

  • Schaamte bij rijangst

Er heerst nog vaak een taboe op Rijangst. Het gaat er om hoe je met je angst omgaat, laat je de angst je leven beheersen of mag ze ook af en toe mee op de achterbank? Bij Relaxed Driving ben je in no-time van je rijangst af en rij je zo weer ontspannen over de snelweg.


Laat je gedachten achter in het reactieveld hieronder