De grootste denkfout bij rijangst

door aug 30, 2017Blog0 Reacties

 

Deze blog gaat over een veel gemaakte denkfout en de reactie daarop die je kan hebben als je last hebt van rijangst of verhoogde spanning tijdens het rijden. Een veel gehoorde reactie van rijangstige is:

 

Ik denk dat ik vaak te laat ben als ik op een situatie af rij; bijvoorbeeld te laat met remmen, of iets te laat gezien en daardoor word ik angstig, het voelt heel vervelend.

 

En juist deze reactie, is een grote denkfout. Want juist mensen met rijangst of die een verhoogde spanning ervaren, juist die personen hebben een hele goede snelle reactie. Ze zijn juist heel erg gefocust, ze kijken voor zich uit en denken al aan wat er kan gebeuren. Ze letten maar op één ding en zijn er dan ook als de pinken bij om te reageren.

 

Dus hun reactie is helemaal niet langzamer…..dat is enkel een manier van denken. Denken dat je te laat zal reageren maar dat doe je juist helemaal niet!

 

Het probleem is dat je heel erg gefocust bent plus een hele snelle reactie hebt. Ideaal zou je denken maar het tegendeel is waar. Mensen met rijangst of die een verhoogde spanning ervaren daar is de alertheid zo extreem aanwezig dat het uiteindelijk tegen hun werkt.

 

Je krijgt een verhoogde hartslag, de adrenaline stijgt, je gaan sneller adem halen, zweten kortom allemaal nare lichamelijke symptomen waar je van af wilt want hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht.

 

Je hoeft niet altijd te reageren zoals je reageert. Er is namelijk ruimte tussen de reactie en de actie. En daar kan je iets aan doen. Als je bijvoorbeeld een auto aan ziet komen van rechts dan hoef je niet gelijk te reageren er is ruimte om ergens anders aan te denken. Wat dat is en hoe je dat kan leren, vertel ik je graag in een ander blog.

 

Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op deze link.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven