Mindfulness hoor je regelmatig voorbij komen in de meest uiteenlopende programmas en discussies.
Ook binnen een rijangst reductie training is mindfulniss belangrijk.
Wist je dat mindfulness al meer dan 4000 jaar oud is?
Veel mensen denken dat het alleen vanuit het boeddhisme komt, niets is minder waar.
Mindfulniss werd al gebuikt in het jodendom christendom, islam, boeddhisme, taoisme en hindoeisme je vindt het ook terug in aikido, kung fu en andere vechtsprorten.
Mindfulniss is ook zeer geschikt en onderdeel van een training bij Relaxed Driving.

Vaak proberen we problemen op te lossen door er over na te denken en ons gevoel uit te zetten. En dat is logisch want het angstgevoel wil je toch niet?
Bij mindfullnis zijn we juist bewust van wat er binnen ons gebeurd en leren we er naar te kijken zonder er een oordeel over te hebben.
Mindfullniss is GEEN meditatie dit wordt echter vaak verwisseld.
Wat mindfulniss precies is vertel ik je hieronder.

Wat is mindfulniss dan wel?

Als je je meer verdiept in mindfulniss kom je er al snel achter dat er geen overkoepelende omschrijving is, echter als je alles bij elkaar pakt komen ze op hetzelfde neer.
Het zijn psychologische vaardigheden om effectief te leven.
Het leert je de aandacht op een open, nieuwsgierige, vriendelijke en flexibele manier in te zetten.

 

5 belangrijke invloeden

1. Accepteren van pijnlijke gevoelens,genieten van aangename ervaringen, observeren van gedachten en het jezelf aarden of gronden als je overspoelt wordt door emoties.
Tijdens de training leer je onder andere deze vaardigheden te gebruiken

2. Mindfulniss is een proces van aandacht, niet van denken.
Je richt je aandacht op de ervaring in plaats van op te gaan in het denken.

3. Mindfulniss vraagt om een specifieke houding van openheid en nieuwsgierigheid, zelfs als dit pijnlijk, ongemakkelijk of moeilijk is, je kan er voor openstaan en nieuwsgierig zijn in plaats van weg te rennen of te vechten.

4. Flexibel zijn in je aandacht en het vermogen om je focus bewust te verbreden of te versmallen, vast te houden of opnieuw te richten, zodat je onafhankelijk van de (rij)-situatie aanwezig kunt zijn in het hier en nu.

5. Bewuste aandacht heeft de kwaliteit van vriendelijkheid, geen koude “follow the rules” houding, mindfulniss heeft de warme, zorgzame aandacht die een liefdevolle ouder aan een kind geeft.

 

De basis van mindfulniss

één basisinstructie die je bij elke mindfulniss oefening ziet terugkomen is:
Merk op wat er gebeurt of richt je aandacht op… ben bewust van… alles wat we opmerken.
Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld gedachtes een gevoel of een sensatie of lichaamshouding die je op dat moment opmerkt. Je gebruikt elk zintuig wat je tot je beschikking hebt.
Soms wil je je aandacht vestigen op de binnenwereld en soms op de buitenwereld dit heb je zelf in de hand en noemen we ook wel flexibele aandacht.

Mindfulniss is wat anders dan meditatie

Deze twee termen worden wel eens door elkaar gehaald.

Mindfulniss is het bewust opmerken van wat er gebeurt dit kan soms enkele seconden zijn of een langere periode. Laten we wel wezen een schoen strikken kan je mindfull doen, maar een meditatie over schoenen strikken is een beetje vreemd.

Meditatie duurt vaak langer, de kortste meditatie is 1 minuut waarbij langere meditaties toch zeker een uur kunnen duren, waarbij je vaak bij 1 onderwerp blijft zoals een ademhaling of een lichaamsscan.

Tijdens de praktijksessies besteden we aandacht aan de zintuigen die met autorijden te maken hebben, en dat zijn er misschien wel meer dan dat je denkt 😉

Welke zintuigen gebruik jij tijdens het autorijden en wat gebeurt er dan?


Laat het me weten in het reactieveld hieronder en ontvang een gratis MEDITATIE file! nadat je antwoord is gepubliceerd.