Wat een afkortingen kom je tegenwoordig allemaal tegen. Als oud militair ben je gewend aan bijzondere afkortingen zoals LiBoZa of ook wel genoemd linker boven zak.

Genoeg daarover want een tijdje geleden werd er gevraagd wat nu precies I.E,M.T en N.L.P is en hoe het werkt.

In dit blog leg ik precies uit wat het is en wat jij daarvan mag verwachten.

I.E.M.T en E.M.D.R


De afkorting IEMT:  Integral Eye Movement Therapy

De afkorting EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

 

Nu kan het zijn dat je ooit van EMDR hebt gehoord, wat aan de buitenkant hetzelfde lijkt (er wordt ook met oogbewegingen gewerkt) terwijl er toch grote verschillen zijn. Wat is het verschil tussen IEMT en EMDR? Bij IEMT wordt er nauwelijks gewerkt met traumatisch beeldmateriaal. Dit is bij EMDR wel het geval, het staat zelfs centraal in deze therapie. Bij IEMT hoeft de cliënt de traumatische /onprettige ervaring niet opnieuw te beleven en te vertellen vooral dit laatste wordt als erg prettig ervaren.

 

Hoe werkt IEMT?

 

Bij een IEMT sessie wordt door middel van het bewegen van de ogen van de cliënt een nieuwe verbinding in de hersenen aangemaakt en op deze manier de emoties,die passen bij angst, of ongewenste emoties bij bepaalde situaties, te verminderen of te laten verdwijnen.

IEMT werkt rechtstreeks met het gevoelssysteem en vanuit de eerste ervaring. Het gaat terug naar het moment dat dit gevoel is ontstaan, de imprint van een herinnering. IEMT werkt met een combinatie van verschillende technieken en protocollen op de probleemervaring, ook als het probleem niet goed in taal uitgedrukt kan worden. De behandeling zoekt naar de bewuste en onbewuste herinneringen die aan een negatief patroon hangen. Door de technieken die vervolgens worden toegepast door de therapeut, neemt het gevoel over deze herinnering af of creëer je meer afstand tot de herinnering.

 

Wanneer geen IEMT?

 

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je deze methode niet mag gebruiken, zoals bij een oogziekte, oogproblemen of een neurologische stoornis. (Niet aangeboren hersenletsel)  Om te gaan werken met IEMT krijg je eerst een intake en kennismaking om te kijken of het bij je werkt en het gewenste effect geeft.

 

Wat is N.L.P

 

N.L.P. Neurollinguistisch Programeren

Binnen de N.L.P. zijn er verschillende mentale technieken die je kunt inzetten om beperkende overtuigingen om te buigen in positieve versterkende overtuigingen, om je emoties beter onder controle te krijgen en om je rijangst tegen te gaan.

NLP is in de jaren 70 bedacht door Richard Bandler en John Grinder en sindsdien zijn er honderden uitermate effectieve mentale technieken ontwikkeld om uiteindelijk meer vrijheid te creëren in hoe je je voelt, wat je denkt en hoe je wilt zijn.

Een mooi voorbeeld hoe er door middel van een NLP oefening je negatieve of niet helpende overtuiging omgezet kan worden in een positieve helpende overtuiging.

 

NLP is geen therapievorm wel kun je er therapeutische problemen mee oplossen. NLP zorgt voor groei en ontwikkeling. Je krijgt de vrijheid om te kiezen tussen angstig worden bij het denken aan de snelweg of dat het je juist zelfvertrouwen en plezier geeft. Vrijheid om je te gedragen zoals jij dat wilt en de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, dat is NLP.