Als jong kind deden we vaak onze helden na. Van indiaan tot cowboy of superman het maakte niet uit wie of wat. Je kan zijn wat je wilt! En je voelde je onoverwinnelijk, slim, heldhaftig, stoer, enz.

De fantasie van een kind is onbeperkt, en dat heb je als volwassene (vaak) laten gaan. Fantasie is tenslotte voor kinderen, jij hebt te maken met hypotheken, werk, leren, kinderen, financiële zaken. Allemaal belangrijk. En dat nadoen wat je vroeger deed heeft een enorm sterke uitwerking op je gevoel en gedrag.

 

Wat gaan we doen?

 

Nee, ik ga je niet vragen om je als indiaan te verkleden. Waar ik je wel tot wil uitnodigen is iemand te zoeken die voor jou een voorbeeld is en relaxed achter het stuur zit. Juist op plaatsen die jij spannend vindt. Wat je jezelf wilt afvragen is; Wat is het vermogen dat ik wil en mijn voorbeeld reeds heeft ( dit kan zijn lef, oplettend, ontspannend, alert, relaxed echt van alles)

Trainers Marcel Meijlink en Vincent van der Burg hebben het modelleren samengebracht tot de meest effectieve en snelle stappen die maar nodig zijn:

 

  1. Bepaal je doel (ontspannen, rustig, alert, enz.) wat je wilt nadoen (modelleren) en zoek daar een expert bij.
  2. Vraag de expert / model om je doel eens te doen. Kijk en observeer. Let vooral op lichaamshouding en wat er van binnen          gebeurt.
  3. Doe nu zelf ook mee! Doe alsof je ook al expert bent – en alsof je hier al de beste in bent.
  4. Versterk de vaardigheid / het gevoel. Wat maakt dat dit sterker wordt?
  5. Verzwak de vaardigheid / het gevoel. Wat maakt dat dit zwakker wordt?

 

 

Deze enorm snelle methode van modelleren geeft niet alleen inzicht aan jou maar ook aan de expert.

De expert wist namelijk niet dat hij/zij deze “kracht” had. Laat staan “hoe” het toe te passen. Door het samen in de praktijk te ontdekken is het een ontdekkingsreis voor 2 geworden.

 

Een voorbeeld van een modellering

Een tijdje geleden vroeg iemand; ik durf de garage niet meer in te rijden, na een keertje de muur geraakt te hebben. Wat nu?

Volgens bovenstaand plan is het beste om meteen in de auto te stappen en het direct te doen. Het was ook voor mij de eerste keer in een vreemde Volkswagen kever (nieuw model)

Dit gaf mij ook spanning, zeker omdat het niet mijn auto was en deed het “zonder nadenken” ik toonde lef en kunde


Daarna gingen we naar stap 5

Ik verzwakte het gevoel van lef en kunde in mezelf. Het resultaat was dat ik onzeker werd en onnodige stuurcorrecties gaf. Een inzichtelijke ervaring. De auto werd bekeken en de spatborden steken inderdaad uit en ja dat is lastig te zien in de buitenspiegels. Als ik daar langer over ging nadenken werd ik steeds onzekerder (oh shit ik zie het niet!) straks rij ik een kras op die auto 🙁

 

Wat waren de verschillen: Geen lef en kunde VS Lef en kunde

Het was een intern proces; tijdens de lef en kunde fase voelde ik me “groot” en “wist” ik dat ik dat kon. Jeetje bijna 30 jaar in het verkeer rondrijden en dan moeite hebben met parkeren? hahaha echt niet! Hop en parkeren. Ik dacht niet na en ging met volle energie en enthousiasme aan de slag.

Mijn aandacht was naar binnen gericht en vertelde mezelf dat ik dit prima kon, maakte me groot en haalde mijn ervaring erbij. Daardoor kon ik keer op keer prima die garage inrijden.

Let op dit is een klein stukje van het complete modelleren en gelukkig heeft dit stukje al effect op je houding en gevoel.

Wat wil jij leren van je model?

 

Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.