Overwin Je Rijangst: Praktische Tips Voor Zomerse Uitjes

 

Zomerse dagen zijn perfect om uit te waaien op het strand, de zon op je hoofd te voelen of een mooie stad te bezoeken. Maar als je last hebt van rijangst, kunnen deze uitstapjes een uitdaging zijn. Vaak ben je dan aangewezen op het openbaar vervoer of de auto. Als je net begint met het aanpakken van je angst, zal waarschijnlijk je partner rijden. Maar is dat altijd de beste oplossing? In dit artikel lees je waarom en hoe je zelf weer achter het stuur kunt kruipen.

Voor veel mensen zit de angst niet in het hele autorijden, maar in specifieke situaties op de weg. Dit kan variëren van de snelweg tot tunnels, bruggen, bochtige wegen of parkeren. Het is belangrijk om deze angst aan te pakken, zodat je weer vrij en onafhankelijk kunt reizen. Hier zijn vijf praktische tips die je direct kunt toepassen.

1. Zorg voor een Goede Zit- en Stuurhouding
Een goede houding achter het stuur is cruciaal voor zowel comfort als controle. Zorg ervoor dat je rechtop zit, met je rug tegen de rugleuning en je handen op “tien voor twee” of “kwart voor drie” op het stuur. Je knieën zijn licht gebogen en de rempedaal wil je met maximale kracht kunnen induwen, de koppeling wil je met lichtgebogen knieën  kunnen bedienen. Een goede zithouding helpt niet alleen bij het beheersen van de auto, maar ook bij het verminderen van spanning in je lichaam. Zie ook dit filmpje.

2. Beheers Je Spanning: Knijp en Ontspan
Als je merkt dat er spanning opkomt, gebruik dan de techniek van knijpen en ontspannen. Knijp vijf seconden hard in het stuur en laat dan weer los. Herhaal dit vijf keer. Deze oefening helpt om fysieke spanning te verminderen en je aandacht te verleggen, waardoor je rustiger wordt. Je kan deze oefening ook met de bovenbeenspieren doen, eerst het linkerbeen daarna het rechterbeen ( ja ook tijdens het rijden)

3. Houd je Ogen in Beweging
Gefocust naar de auto voor je kijken is alles behalve verstandig. Probeer in plaats daarvan verder vooruit te kijken, minstens vijf auto’s voor je, en houd je blik breed. Kijk regelmatig naar links en rechts. Dit geeft je een beter overzicht van de weg en helpt je om sneller te reageren op onverwachte situaties. Bovendien helpt het je om minder gefocust te zijn op de mogelijke gevaren direct voor je, waardoor je meer ontspannen rijdt, je hersenen krijgen hierdoor nieuwe informatie binnen die verwerkt gaat worden. ( eindelijk mogen ze wat anders verwerken) dan die ene auto voor je)

4. Let op je Ademhaling
Ademhaling speelt een belangrijke rol bij het beheersen van angst. Leg een vlakke hand op je buik en concentreer je op je ademhaling. Adem diep in door je neus en laat je buik uitzetten. Adem langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer inzakt. Door je aandacht op je ademhaling te richten, kun je je hartslag vertragen en je zenuwen kalmeren.

5. Ontspannen Zitten in de Bochten
Een teken dat je gespannen bent, is dat je jezelf strak houdt tijdens het nemen van bochten. Probeer ontspannen te zitten. Als je een bocht naar rechts maakt, laat je lichaam dan naar links “vallen” in de stoel. Dit helpt je om natuurlijker en soepeler te rijden.

Specifieke Angst en Persoonlijke Begeleiding
Elke angst is uniek en misschien gebruik je al enkele van deze tips. Daarom is het nuttig om persoonlijke begeleiding te zoeken. Tijdens een gratis eerste gesprek  kun je tips en adviezen krijgen die specifiek zijn afgestemd op jouw angstige situaties. Dit gesprek kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je angst en hoe je deze effectief kunt overwinnen.

Conclusie
Het overwinnen van rijangst is een proces dat tijd en geduld vergt. Door deze vijf praktische tips toe te passen, kun je stap voor stap je vertrouwen achter het stuur terugwinnen. Of je nu de snelweg op moet, door tunnels rijdt of aan het parkeren bent, met deze handvatten maak je al een mooi begin. Zo kun je weer volop genieten van zomerse uitjes en de vrijheid van autorijden.