Meer dan 14 jaar geleden ben ik gestart met informatie te vergaren en onderzoek te doen naar angst en dan met name rijangst. Want wat is er nu zo eng? Waar ben je zo bang voor en hoe ontstaat de angst dat het je weerhoud om auto te gaan rijden.

Wat gebeurt er precies en wie of wat gaat jou pijn doen als je wel gaat autorijden? Door de zoektocht naar antwoorden werd de kennis (logischerwijs)  groter. Ging ik meer begrijpen over angst en het vertrouwen welke je daarin kunt vinden.

Het is een psychologisch weetje:

Als je het begrijpt krijg je er ook meer vertrouwen in en als je er meer vertrouwen in krijgt ga je het ook beter begrijpen! 

Het vertrouwen en begrijpen kan je toepassen op elk aspect in je leven. Als je angstig bent, ga er dan over lezen, zoek informatie op Google of YouTube, of als je grotere stappen wilt maken volg een training. Hierdoor ga je de angst beter begrijpen en hoe meer je het begrijpt des te meer vertrouwen krijg je. Deze Cirkel kan je heel goed toepassen op je eigen rijangst. Wil jij ook graag elke week nieuwe inzichten ontvangen? Stuur een mailtje naar anesti@relaxeddriving.nl met je naam en e-mail adres. Je krijgt dan elke week een waardevol artikel over rijangst.

Er zijn 3 soorten blokkades. (eigenlijk 4 als je de foto meetelt)


1: angst om iets te verliezen.

Maar wat kan je dan verliezen? Voorbeeld: jij hebt rijangst en je wordt door je partner altijd overal naar toe gebracht. Je partner is degene die achter het stuur kruipt omdat jij niet meer rijdt. Tijdens het rijden heb jij tijd om lekker te keuvelen met de kinderen achterin en ondertussen een gezellig gesprek te voeren met je partner.

Als je je rijangst aan wil pakken dan kan het zijn dat je deze gezelligheid gaat missen, want als je geconcentreerd achter het stuur gaat zitten kan je niet meer keuvelen met de kinderen en geen gezellige gesprekken voeren met je partner. Je hebt tenslotte al je aandacht nodig om te rijden.

Dit kan een trigger zijn om het aanpakken van je rijangst uit te stellen. Als je je dus focust op hetgeen je verliest (gezelligheid in de auto) in plaats van wat je er voor terug krijgt ( vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt…en je onafhankelijkheid) zal het erg moeilijk worden je rijangst aan te pakken.

2: angst voor het proces zelf

Dit is een lastige. Als je van te voren denkt aan wat er allemaal zou kunnen gebeuren als je gaat rijden dan nemen je negatieve gedachten bezit van je. En ben je vastgehaakt aan je gedachten.

Als je rijangst hebt is het heel normaal dat je van te voren denkt aan alles wat fout kan gaan. Je gedachtes kunnen als volgt gaan; Je gaat zweethanden krijgen tijdens het rijden, hartkloppingen, je gaat trillen en tot slot ga je zeker een paniekaanval krijgen. Nee hoor ik ga niet rijden want het gaat echt niet goed komen.

De negatieve gedachten staan bovenaan, je zit als het ware vast aan je gedachtes. Het is echter een kwestie van doen. Makkelijk gezegd dan gedaan, maar het is echt de enige oplossing. Stapje voor Stapje. Focus op de uitkomst. De wil om te veranderen of open te staan voor verandering is super belangrijk. Voor een aantal mensen is het lastig en anderen doen het in een handomdraai, al met al is het zeker haalbaar. En daarbij zou ik je kunnen helpen.

3: angst voor de uitkomst

Ook een angst waar je misschien even over na moet denken. Maar het gaat om de gedachten dat je bang bent dat het toch allemaal niet lukt. Wat nou als het uiteindelijk niet beter gaat?

Stel, je hebt een schema opgesteld, gaat 3x in de week oefenen, steekt er veel energie, tijd en geld in.. Maar wat als het dan toch niet lukt om van die rijangst af te komen, dan ben je alles kwijt en is alles voor niets geweest. Ook hier een verkeerde focus. Een WAT ALS  vraag is heel normaal en is negatief. Focus op het positieve. Zonder rijangst kan je zelf naar vrienden/familie rijden heb je je vrijheid terug en ben je onafhankelijk.

Focus op de dingen die jij WEL wilt!

Met welke van de 3 angsten voel jij je het meest verbonden?


Laat je inzicht of verhaal hieronder in het reactieveld achter.