Januari, de maand waarin de meeste goede voornemens overboord gaan. En toch hoop ik dat de meeste wensen mogen uitkomen (niet alle wensen want dan is de lol er ook snel vanaf)

Graag wil ik je in het begin van 2024 een belangrijk inzicht meegeven, namelijk doelen. Nee, niet al die goede voornemens. Voornemens zijn in mijn wereld doelen die je niet hoeft te halen, maar wel leuk zijn om ze te benoemen. Voor veel mensen een leuke uitspraak. Zoals; ik moet meer gewicht verliezen. Waarom dit voornemen gedoemd is om te mislukken leg ik hieronder uit.

Doel omschrijven

Omschrijf je doel specifiek: WAT wil je precies bereiken?

Welk gedrag laat je zien als je het doel bereikt hebt?

Wil je echt dit doel behalen en ben je bereid ervoor te werken?

Is je doel haalbaar? Heb je het wensbaar gedrag al eerder laten zien?

Binnen welke tijd heb jij je doel behaald?

Misschien herken je dit als de S.M.A.R.T methode.Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden. Je kan hier veel over vinden op het internet.

Maar wacht er komt nog meer… Voordat je gaat googelen lees eerst eens even door want….

Ik heb het makkelijk gemaakt!

Elk jaar maak ik een doelenbord. Welke dan naast mijn bed hangt zodat ik er elke avond naar kijk en weet welke koers ik wil varen.

Doelenbord

Een doelenbord heeft zes gelijke vakken. Elk van deze vakken staat voor een doel.

Persoonlijke ontwikkeling
Financieel
Gezondheid
Familie
Liefde
Materialistisch doel

Deze 6 doelen zijn een soort wegenkaart voor het leven. Het maakt je bewust hoe je graag zou willen leven en elke avond als je gaat slapen neem je deze doelen in jezelf op.

Belangrijk

Zorg dat je specifieke tekst bij je doel schrijft in het HEDEN (alsof je het al hebt) Bijvoorbeeld bij Persoonlijke ontwikkeling “ik heb het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Steven Covey dit jaar helemaal uit gelezen” Zoek de kaft van het boek op internet en print dit uit. Plak dit samen met je eigen foto in het vierkant persoonlijke ontwikkeling.

Als je nu kijkt wat je in het voorbeeld hierboven ziet is het S.M.A.R.T geformuleerd EN je maakt het visueel EN je betrekt jezelf in het doel. Wat zorgt voor meer betrokkenheid en motivatie!

Teveel Doelen….Teveel Stress

Je voelt je overweldigd door al die doelen?

Maak het jezelf makkelijk 🙂

Pak voor jezelf 1 doel en werk deze uit zoals hierboven omschreven. Hang dit doel ook zichtbaar voor je op en werk eraan. Je zal merken dat je op bewust en onbewust niveau richting je doel blijft werken.

Wat is jouw belangrijkste doel voor 2024?


Laat het me weten in het reactieveld hieronder.
En ontvang GRATIS het pdf “smartdoelen” maken. Je wordt stap voor stap meegenomen in het maken van je eigen smart doelenbord!