A woman drinking coffee outdoors

Waarom drinken wij in Nederland eigenlijk koffie?

Dat heb ik mij afgevraagd. We verbouwen geen koffie we hebben eigenlijk weinig met koffie en toch drinken we met z’n allen heel wat kopjes weg.

Wij Nederlanders drinken koffie op de meest vreemde plaatsen. Als we een gesprek aangaan is het eerste wat je aanbied een kopje koffie. Het zorgt ervoor dat je een ontspannen gesprek krijgt. En dat voelt fijn. Moet je ergens wachten; wat wordt dan als eerste aangeboden, het beroemde/bekende kopje koffie. En we kennen natuurlijk allemaal het programma Koffietijd. Het kopje koffie is hiermee behoorlijk ingeburgerd.

Er is een heel veel onderzoek gedaan naar koffie en cafeïne. Waarom wij nou met z’n allen zo veel koffie drinken schijnt te maken te hebben met het klimaat waar we leven. Het is niet altijd warm, we leven niet in een subtropisch klimaat. We gebruiken ons “bakkie” in eerste instantie om op te warmen. Nederland is kampioen koffiedrinken. We drinken gemiddeld per dag 4,1 koppen koffie per persoon we staan met deze prestatie op de 5e plaats van de meeste koffiedrinkers ter wereld. Colombia kan trots zijn.

Koffie drinken heeft zo zijn voordelen maar zeker ook nadelen.

Voordelen:


Als we koffie drinken worden we alerter, je zou denken dat dat een voordeel is tijdens het rijden, daarover straks meer. Je concentratie verbeterd; dus als je je goed wilt concentreren dan pak je een bakje koffie.

Koffie verminderd vermoeidheid; onder de beroepschauffeurs is dit wel bekend, ze zeggen Koffie is de brandstof van de branche. Dat geeft wel aan dat er in de transportwereld heel veel koffie wordt gedronken.

Verhoogd de dopamine; dat is een gelukshormoon. Als dat verhoogd dan word je daar vrolijk van, dus voor alle chagrijnige mensen, pak een kopje koffie.

Bij duursporten; bijv. zwemmen; wielrennen en lange afstand lopen schijnt het ook te helpen de prestatie te verbeteren.

Nadelen:

 

Nadelen met betrekking tot rijangst.

Alertheid kan een voordeel zijn, maar als je aan het autorijden bent en je hebt al extra spanningen dan kan het ook een nadeel worden. Onze “oude” hersenen zorgen ervoor dat we kunnen vechten of vluchten. Koffie zorgt voor extra alertheid en dat zorgt ervoor dat je sneller de beslissing neemt om te gaan vechten of vluchten als je al spanning voelt tijdens het rijden. Geen aanrader dus.

Aardig wat mensen die rijangst ervaren hebben een verhoogde hartslag tijdens het rijden. Wil je je hart eens goed laten werken? Koffie verhoogd de hartslag, dus eerst even nadenken voordat dat kopje koffie naar binnen gaat.

Koffie kan er voor zorgen dat je verstijfd achter het stuur zit. Herken je dit bij jezelf of bij de chauffeur waarmee je mee rijdt, vraag je dan eens af hoeveel koffie er is gedronken? Als het er 10 zijn dan is het logisch dat je verstijfd achter het stuur zit.

Een groot nadeel van koffie drinken is dat er gewenning kan optreden. En dat kan dan al snel gaan lijken op een verslaving. Een aantal jaren geleden dronk ik gemiddeld 10 tot 15 kopjes koffie. Nu nog maximaal 2 🙂

Rusteloosheid is ook een nadeel van veel koffie drinken. Je blijft maar heen en weer lopen en je voelt je gespannen.

Advies:

 

Drink niet meer dan 2 koppen koffie per dag. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de cafeïne begint te werken en is pas uitgewerkt 6 uur nadat we hebben genoten van ons kopje koffie. Cafeïne blijft dus heel lang in je bloed zitten.

Geniet van je koffie en zorg er voor dat het geen verslaving wordt.

Hoeveel koffie drink jij op een dag?


Laat het me weten in het reactieveld hieronder hoeveel koffie jij drinkt en welke invloed het heeft op het autorijden.

Foto’s:
“A woman drinking coffee outdoors” by freestocks.org is licensed under CC0 1.0
“Drink Coffee Stupid” by chuckyeager is licensed under CC BY 2.0