Wel eens van bijrijdersangst gehoord?

 

Het kindje op de foto stuurt ook al vrolijk mee 🙂

 

Als je nog nooit van bijrijdersangst hebt gehoord kan het slim zijn om eens verder te lezen. Mocht je te maken hebben met iemand die bijrijdersangst heeft of dat je zelf bijrijdersangst hebt, dan lees je de juiste pagina!

Als je bijrijdersangst hebt en je zit zelf achter het stuur dan heb je waarschijnlijk nergens last van. Het wordt anders als je ernaast gaat zitten. Je hebt dan zelf geen controle meer en dan is het gedaan met de rust.

 

Risico Rijders

 

Er bestaan ook zo genaamde risico’s-Rijders, hardrijders of overmoedige rijders. Daar wil niemand bij instappen. Denk daarbij aan:

  • Laat remmen
  • Hard rijden
  • Bochten met hoge snelheid rijden
  • Risicovol gedrag vertonen

Het is logisch dat je bij deze bestuurders niet lekker in de auto zit.  Als je toch bij deze chauffeurs gaat instappen en je zit niet prettig naast deze persoon zeg er dan wat van!

Anders heeft de bestuurder geen idee dat je je niet prettig voelt. Misschien denkt de bestuurder wel dat het ontzettend stoer en mannelijk is.(sorry heren)

 

Het is best lastig om het te zeggen of je te uitten naar de bestuurder, je wilt tenslotte geen ruzie. Gelukkig is er een manier waarop je het “zacht” kunt laten merken. Vraag eens of de bestuurder iets rustiger wilt gaan rijden omdat je je niet zo lekker voelt! Een beweging makend als zijnde moeten overgeven doet wonderen. (Het laatste wat hij wilt is de auto schoonmaken)

 

smiley

 

 

Als er lacherig over wordt gedaan of niet serieus dan is er maar één oplossing en dat is uitstappen waar het ook is, ga niet verder met deze chauffeur. Veilig rijden en je veilig voelen in de auto is het belangrijkste wat er is.

Als je bijrijdersangst hebt is het niet makkelijk om te ontspannen of om je heen te kijken tijdens de rit.

Je zal niet van de omgeving kunnen genieten maar je zal wel actief meerijden;  Pas op!   Kijk uit!  Niet zo hard! Of je zal schrikreacties vertonen, zoals remmen in het luchtledige. Het zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken.

Rustig door ademen is ook een hele uitdaging en misschien ga je wel zitten zuchten of misschien zelfs wel gillen. Allemaal heel vervelend voor jezelf en voor de bestuurder. De frustratie wordt tussen bestuurder en bijrijder steeds groter waardoor de kans op ruzie steeds groter wordt.

 

Bijrijdersangst wordt vaak gezien als bemoeizucht,  klopt dat wel???

 

 

Er zijn twee types met bijrijdersangst:

 

Type 1: het vermijdende type;

Kijkt alleen maar naar de grond of heeft de ogen dicht.

 

Type 2; het controlerende type;

Dit type is het meest aanwezig. Kijkt mee,  ziet alles en levert overal commentaar op.

 

Een aantal tips om dit op te lossen;

tip voor type 1:


Kijk tijdens de rit even naar buiten en weer terug. Herhaal dit diverse keren. kijken doe je naar de bomen, lucht, vogels, naar de natuur, naar de vangrail, de geluidswand, de gebouwen enzovoort. Maak er maar een spelletje van; zodra je naar het verkeer kijkt ben je af. Hoe vaak lukt het om je focus bij de omgeving te houden?

 

 

Tips voor type 2:

  1. Even niets te zeggen tijdens de rit. Als je iets hebt gezien wat volgens jou echt niet door de beugel kon, wacht dan met vertellen tot aan het einde van de rit, de auto geparkeerd staat en de sleutel uit het contact is. Pas dan mag je commentaar geven.

2. Leg je focus binnen in de auto in plaats van daarbuiten, focus op het handschoenenvak, op je voeten, op de lampjes, de knopjes. Verleg je focus van buiten naar binnen. Als je de inrichting van de auto dan goed hebt bestudeerd, daarna ga je pas naar buiten kijken. Net als bij type I kijk je naar de gebouwen en de natuur. Ga op deze manier je aandacht te verleggen.

 

We kunnen nog dieper ingaan op bijrijdersangst, maar met deze tips kan je zelf al aan de slag. En je zult zien dat het effect heeft op jezelf en op de bestuurder.

Wat ga jij doen om je bijrijdersangst aan te pakken?

 

Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder. 

 

foto: Mike Porcenaluk