Art Cars Attack“Art Cars Attack” by M&R Glasgow is licensed under CC BY-ND 2.0

 

 

Regelmatig komen er mensen in de auto die het gevoel hebben dat ze wel auto kunnen rijden, en toch soms het idee hebben dat de auto er met hen er vandoor gaat i.p.v. zij met de auto.

Het gevoel wat er bij komt kijken is lastig te verklaren, gelukkig heb ik heb 7 manieren gevonden waarop je ontspannen in de auto kunt gaan zitten en daardoor meer controle over de auto ervaart.

7 manieren om het controle gevoel te verbeteren.

 

1: Zorg voor een goede zit/stuurhouding. Dit is het meest onderschatte onderdeel van het autorijden. We stappen in, zetten de spiegels goed en weg zijn we. De juiste manier kan je hier zien.
 

2: In de bochten een beetje mee leunen mag best, maar overdrijf niet. Blijf het liefst zo stabiel mogelijk zitten, dit doe je door de lendensteun goed te laten aansluiten.
 

3: Stuurhouding: belangrijk is dat je ontspannen in de autostoel zit. Plaats je handen op het stuur op kwart voor 3 of is het nou tien voor 2? Mijn advies is kwart voor 3 Laat daarbij je duimen op het stuurwiel rusten, niet in het stuurwiel, want als het stuurwiel door je handen slaat kan dit erg vervelend zijn. Een voorbeeld kan je hier zien.
 

4: Beheerst remmen, misschien klinkt het stom maar dit moet je echt oefenen. Niet de rem volledig intrappen want dan krijg je een naschok. Langzaam opbouwen (aanleggen) en dan pas doorduwen, vervolgens weer de remdruk afbouwen.
 

5: Gas geven. Beheerst, rustig opbouwen naar de juiste snelheid. Ook deze techniek vergt de nodige oefening.
 

6: In stappen schakelen. Neem de tijd om te schakelen dat zorgt voor meer ontspanning. Als je schakelt laat de versnellingspook dan een fractie van een seconde in zijn vrij (van de 2 naar de 3) voordat je doorschakelt naar de volgende versnelling.
 

7: Zorg voor zoveel mogelijk contact met de auto. Je wilt met 2 handen sturen, je zit en stuur houding is daarbij SUPER belangrijk. Niet met je arm tegen het raam leunen. Zet als je het fijn vindt je rechterknie tegen de middenconsole en zet de linkervoet zover mogelijk aan de linkerkant, daar zit een speciale verhoging voor je voet. Hierdoor heb je een zo goed mogelijk contact met je auto. Kijk maar naar je billen, rug,handen, knieƫn en voeten. Maken deze juist contact met de auto?
 

Als we kijken naar bijvoorbeeld rally rijders, dan zie je dat die ook helemaal ingepakt zitten. Juist om het gevoel met de auto te hebben waardoor ze precies voelen wat de auto doet ofwel CONTROLE hebben.
 

Wil je echt voelen wat een auto kan? en wat jij kunt? Binnenkort wordt er weer een slipcursus georganiseerd.
Hou de facebookpagina goed in de gaten stuur mij een bericht of schrijf je in. Zorg dat je er bij bent want het is super leerzaam en na deze dag zit het met de controle wel goed!
 

Zie hier een impressie van een begeleiding in de auto op facebook:
 

Wat is jouw grootste angst in het verkeer

 

Laat je opmerking achter in het commentaarveld hieronder.
 

Op jouw veilige kilometers,
Anesti.