Foto: n0cturbulous

 

Heb jij dat ook wel eens dat je je afvraagt, waarom doe ik dat nu?

Vandaag ga je leren hoe onze 3 breinen werken en wat ze doen met betrekking tot je gedrag. Het is simpel uitgelegd omdat er simpelweg nog heel veel te ontdekken valt over ons brein. Vandaag dus feiten.

In ons hoofd onderscheiden we 3 belangrijke delen die je gedrag bepalen volgens Amerikaanse arts en neurowetenschapper Paul MacLean

Dit zijn:

 

  1. Reptielenbrein

Ons reptielenbrein is op dezelfde manier “aangesloten” als dat van een reptiel of ander eeuwenoud dier.

Verantwoordelijk voor: Temperatuur regulering, glucose levels in de gaten houden, laat essentiele hormonen los voor de aller daagse boodschappen, Het zorgt er uiteindelijk voor dat je in de basis in balans blijft.

 

2. Limbisch systeem ( emotiegericht)

Dit is typisch iets voor zoogdieren een hagedis heeft weinig op met emoties. Dit deel van het brein heeft onder andere te maken met:

  • Angst
  • Opwinding
  • Ongerustheid
  • Sexueel verlangen

Dit is typisch zoogdieren gedrag. Stel je eens voor. Je staat in een weide stoot je kop tegen iemand anders en het voortvloeiende gedrag is wat het limbisch systeem aanstuurt.

 

3. De Cortex

Het nieuwste “net uit de winkel” brein wat er op dit moment te verkrijgen is.

Iedereen heeft een beetje cortex, echter komen wij na de primaten en apen aan de beurt bij het uitdelen van dit stukje vernuft op breingebied.

De cortex zorgt voor het abstracte en cognitieve denkvermogen

Laten we die moeilijke namen nu eens laag voor laag bekijken hoe deze elkaar beiinvloeden

 

Laag 1 = Reptielenbrein

Laag 2 = Limbischsysteem

Laag 3 = Cortex

 

Heel simpel gezegd laag 2 kan laag 1 activeren, bijvoorbeeld door een emotionele staat.

Stel je voor dat je als Gnoe op de weide staat te grazen en opeens komen er andere Gnoes die je bedreigen.

Op dat moment activeert het limbisch systeem het reptielenbrein en je hart gaat sneller kloppen, je hebt een stress response. Door een emotionele reden.

Nu de volgende situatie

 

Laag 3 (cortex) komt in actie.

Laag 3 activeert laag 2 (emotie) Doordat je bijvoorbeeld naar een film kijkt die je emotioneel raakt. Er is geen direct gevaar er is een gedachte. Je kijkt naar miljoenen pixels, acteurs op een beeldscherm. Nu zorgt laag 3 door zijn abstracte en cognitieve denkwijze dat laag 2 geactiveerd wordt. Is dit herkenbaar in de auto?

 

Laag 3 beinvloed laag 1

Je ziet iets verontrustends, je denkt aan de dood, de gedachte: op een dag stopt mijn hart met kloppen. Gevolg: je hart gaat sneller kloppen. Het reptielenbrein (laag 1) snapt hier niks van en voert de actie toch uit.


Hoe werkt dit verhaal met rijangst

  1. Je ziet het bord autosnelweg (laag 3) Een duidelijke negatieve gedachte komt op.
  2. De emotie komt erbij (laag 2) Je denkt aan de gevolgen of doemscenario’s
  3. Hart, ademhaling versnelt (laag 1) Lichamelijke sensaties vinden plaats

Punt 1 kan voor iedereen een andere trigger zijn. Belangrijk om te weten WAT jou trigger is zodat je zelf in de gaten krijgt wat er gebeurt.

 

Nu is mijn vraag

Weet jij jouw trigger tijdens het rijden en wat doe je dan?



Volgende week deel 2 met de oplossing hoe je die lagen 1,2,3, bewust kunt sturen en dus je gedrag kunt aanpassen. Met het uiteindelijke resultaat dat je veel relaxter achter het stuur zit.