Voor velen is het bekende spreekwoord “je krijgt wat je verdient” wellicht relevanter dan het idee dat rijangst onverdiend is. Laten we eens kijken naar hoe dit zich vertaalt naar de praktijk, bewust of onbewust.

Recent las ik een inspirerend artikel dat me aanzette tot het schrijven van deze blog, waarin ik graag mijn inzichten met je deel.

Sportmanschap

 

Max Verstappen, de Formule 1-coureur, is bijna een universele bekendheid, een toonbeeld van sportmanschap. Wanneer we zijn vaardigheden en controle zien, zijn we geneigd te denken: “Dat is puur talent.”

Natuurlijk heeft hij talent, maar wat Max Verstappen echt uitzonderlijk maakt, is niet alleen zijn aangeboren talent, maar vooral zijn toewijding aan constante verbetering door jaren van oefening en training, van zijn vroege dagen op de kartbaan tot aan de grote races.

Om meesterschap te bereiken, zijn er drie niveaus:

 

Cognitieve beheersing: Het begrijpen van rijangst is een eerste stap. Hoewel kennis alleen ons niet over de snelweg zal helpen, is begrip essentieel om verder te gaan naar het volgende niveau.

Emotionele beheersing: Door onze emoties te verbinden met positieve ervaringen, kunnen we gemotiveerd worden om door te zetten en toe te passen wat we weten.

Fysiek niveau: Door herhaling en constante inspanning worden informatie en emoties in ons lichaam verankerd, waardoor we angstvrije neurologische paden creëren.

Iedereen kan deze niveaus op elk gebied van hun leven toepassen, mits ze zich volledig inzetten voor hun fysieke welzijn.

Onze geschiedenis bepaalt niet onze toekomst; we creëren onze eigen toekomst.

Om van rijangst af te komen, is het cruciaal om aan de eerste twee niveaus te werken en je standaard te verhogen, enkel het beste te accepteren. Dit maakt ons tot ware meesters van het autorijden.

Onze missie: Overgave.
Code naam: Diepgaande oefening.

In het leven, in relaties, in sport of welk domein dan ook, zullen mensen zich altijd het begin en het einde herinneren. Terugslagen en hoogtepunten zijn onvermijdelijk, en ze leiden ons uiteindelijk naar ons doel.

Welk niveau ben jij aan het ontwikkelen? En wat heb je daarvoor nodig?


Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.