Flauwvallen achter het stuur: Fabel of Feit?

 

Rijangst kan je gedachten op hol laten slaan. Deze gedachten kunnen zo realistisch aanvoelen dat je ze gaat geloven of zelfs fysiek gaat voelen. Dit fenomeen is vergelijkbaar met de manier waarop kleine kinderen reageren op hun omgeving.

Stel je voor dat je op een terras in de zon zit, genietend van een drankje. Kinderen spelen vrolijk samen. Opeens valt een van de kleinere kinderen. Het kind kijkt op en zoekt haar moeder, maar er is nog niets aan de hand. De moeder ziet het kind vallen en rent er direct naartoe. Op dat moment ‘voelt’ het kind dat er iets ernstigs is gebeurd en begint te huilen. Was de moeder rustig naar het kind toe gelopen of had ze afgewacht, dan was de reactie van het kind waarschijnlijk anders geweest.

Wat dit voorbeeld duidelijk maakt, is dat:

Jij de moeder bent.
Je hersenen het kind zijn.
De manier waarop jij reageert, beïnvloedt de signalen die je hersenen afgeven en die jij vervolgens gelooft.

Flauwvallen: Feit of Fabel?

 

Hoewel je overtuigingskracht groot kan zijn en je hersenen kunnen laten denken dat je je niet lekker voelt, is één ding zeker: je grootste nachtmerrie kan niet werkelijkheid worden. Met andere woorden, flauwvallen tijdens het autorijden is fysiek onmogelijk door de adrenaline die door je lichaam stroomt. Deze adrenaline zorgt ervoor dat je niet flauw kunt vallen, tenzij je een aandoening of ziekte hebt die dit wel mogelijk maakt.

Praktische Tip


Als je je niet lekker voelt, bijvoorbeeld door buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid, vraag jezelf dan af: zou ik normaal gezien ook niet gaan rijden? Dit is een goede graadmeter om te bepalen of je wel of niet moet rijden.

Mocht je stilstaan met de auto dan kan het in bijzondere gevallen voorkomen dat het adrenaline gehalte snel zakt en daardoor je achter het stuur gaat flauwvallen. (In principe neemt je lichaam even alles over) Via deze link kun je een nuttig filmpje bekijken over hoe je iemand die onwel is geworden achter het stuur eruit kunt krijgen.

Hoe los jij lichamelijke ongemakken op tijdens het rijden?