foto: Alonzo

 

De vakantietijd breekt langzaam aan, of je nu in Nederland op vakantie gaat of misschien wel naar het buitenland één ding staat vast als je eerst een paar autokilometers gaat maken. WIE gaat ze maken?

Een mooie reactie op Facebook was de volgende: Goede tips, ook als je geen last hebt van rijangst. Vooral het wisselen van chauffeur schiet er bij ons nog weleens in. En ik wil niet generaliseren, maar meestal hebben mannen dat: ik rij wel, want het is druk enz enz. Alsof wij vrouwen niet in drukte kunnen rijden…

Mijn reactie en overtuiging hierop is:

foto: Niels de Wit

Hoe kan je dan ooit relaxed op die autosnelweg rijden als je de mogelijkheid niet krijgt of neemt!

Als je de zin hierboven goed leest staat er ook mogelijkheid NEEMT. Je bent zelf verantwoordelijk en niet afhankelijk van anderen. Het gaat tenslotte om jouw vrijheid en onafhankelijkheid!

Ik kan niet invoegen.

 

Toen je het rijbewijs hebt gehaald heb je geleerd hoe je moest invoegen. En door de jaren heen is er een duiveltje op je schouder gaan zitten die je vertelt dat je het misschien maar beter kunt laten. Je gaat op zoek naar feiten die deze gedachte ondersteunen. En de overtuiging van het niet kunnen invoegen is geboren.

 

Rijles nemen?

 

Dat is een mogelijkheid. Naar alle waarschijnlijkheid zal de instructeur je vertellen dat het prima gaat. En daar ben je niet mee geholpen. Dat duiveltje schreeuwt nog steeds in je oor dat je het beter kunt laten. Een gevolg is dat het invoegen tijdens de rijlessen prima gaat. Echter stap je naderhand alleen in de auto dan is de kans erg groot dat het duiveltje je weer gaat toespreken en je weer terug bij af bent.

 

5 Praktische tips.

 

Heb je het gevoel dat je het aankan om alleen of met een goede bijrijder te gaan invoegen? Dan volgen nu de 4 praktische tips om relaxed in te voegen.

 

Tip 1.

 

Kijk op de invoegstrook als eerste over je linkerschouder, je wilt weten welke snelheid ze op de rechterrijstrook aanhouden. Vervolgens ga jij ook die snelheid rijden. ( meestal ligt deze rond de 100 km/h)

 

Tip 2.

 

Kijk naar het einde van de invoegstrook waar de vluchtstrook begint (rechts). Dit zorgt ervoor dat je een rechte lijn gaat rijden en niet gaat zwabberen op de invoegstrook. De snelheid gaat nog steeds richting de 100 km/h

 

Tip 3.

 

Tijdens stap 3 kijk je minimaal 3 x in de BINNENSPIEGEL. In die 3 x kijken kan je de snelheid aanpassen aan het verkeer op de rechterrijstrook (doe dit in de 4e versnelling zodat je je tempo kunt aanpassen. Zolang je de koplampen van de auto of vrachtauto in je binnenspiegel ziet kan je naar links. Let op dat je de snelheid zoveel mogelijk vasthoudt of verhoogd.

 

Tip 4.

 

Het moment is aangekomen, je hebt 3x gekeken in de binnenspiegel daar zie je de koplampen van een auto en de snelheid ligt rond de 100 km/h. Nu weet je dat je kunt invoegen. Dan is de laatste stap buitenspiegel en schouder. Je hebt nog steeds alle tijd. En je zet de richtingaanwijzer aan. Meestal zit je dan op driekwart van de invoegstrook.

 

Tip 5.

 

Nu is het belangrijk om de rust te bewaren. Je stuurt heel langzaam naar links. Iedereen heeft gezien wat je gaat doen. Je laat voorspelbaar gedrag zien. Het invoegen is compleet.

 

En omdat het zonnetje schijnt een extra tip.

 

Zodra je op de rechterrijstrook zit kijk dan meteen door in de spiegels en schouder zodat je eventuele vrachtauto’s  meteen kunt inhalen.
Gebruik jij ook deze tips of heb jij in de loop van de jaren jezelf een andere techniek aangeleerd. Wie weet kunnen we hier eens sparren daarover.

 

Laat me weten in het commentaarveld hieronder welke technieken jij gebruikt.

Hoe voeg jij in op de autosnelweg?

 

Als dank voor je reactie geef ik je GRATIS een op maat gemaakte scan waarin je advies op het gebied van spanning tijdens het autorijden krijgt. (normaal €75,-)