Kinderen en Rijangst wat hebben zij met elkaar te maken en waarom is dat een gevaarlijke combinatie. Je zou kunnen denken dat kinderen geen rijangst kunnen krijgen en met die gedachte ben ik het eens. En zoals we weten worden kleine kindjes groot, wat zijn dan de gevolgen. In dit onderstaand artikel vertel ik je de achtergrond vanuit de psychologie, een manier waarop je je kind(eren) wel een veilige fietsrit toewenst en een praktijkvoorbeeld van een oud cliƫnt.

 

Darwin en zijn evolutietheorie


De theorie legt uit hoe planten, dieren en zelfs de mens zijn ontstaan uit een voorouder en zich dankzij natuurlijke selectie aan hun omgeving hebben aangepast. meer weten over de evolutietheorie?

Vooral deze laatste zin is belangrijk, (aan hun omgeving hebben aangepast) hij stelt namelijk dat ook de mens zich aanpast aan hun omgeving. Als een ouder in dit geval een voorbeeld geeft zal de kans groot zijn dat een kind dit gedrag overneemt.

Dit kan een positief iets zijn, bijvoorbeeld een gezonde levensstijl met voldoende beweging dit zal het kind onbewust meenemen in het verdere leven. De medaille heeft echter ook een keerzijde want ook de ongezonde (en vaak lekkere verleidingen) maakt het goede voorbeeld geven niet altijd even makkelijk. Denk maar eens aan die grote gele M langs de snelweg (jam jam)

De psychologie gebruikt vaak 3 invalshoeken de biologische, cognitieve en sociaal-culturele invalshoek vanuit het oogpunt van de evolutietheorie zal dit de biologische invalshoek zijn.

(Rij)angst en Kinderen

 

In eerste instantie klinkt dit misschien een beetje vreemd in de oren “kinderen en rijangst” toch heb je als opvoeder een enorme belangrijke rol te spelen in de opvoeding.

Zo spelen onder andere onze eigen angsten een grote rol. Want zeg nu zelf als jij bang bent voor spinnen zal de kans groot zijn dat je kinderen ook bang worden voor spinnen. Tenzij je dit heel goed verborgen weet te houden.

Wees alert op wat je zegt tegen je kind(eren) zo zal een onschuldig “pas je op als je naar school fietst” grotere gevolgen kunnen hebben dan je denkt. Lees het praktijkvoorbeeld hieronder.

Een andere manier zou kunnen zijn: veel plezier op school en ik weet dat je goed oplet in het verkeer. Je zegt in principe hetzelfde en je boodschap komt zonder angst aan. Zoals je het natuurlijk wilt.

 

 

Praktijkvoorbeeld

 

Een aantal jaren terug kwam er iemand bij me voor een training, het was nog onbekend waar de angst vandaan kwam, totdat de desbetreffende persoon vertelde dat hij als kind (zonder gordel in die tijd) achterin zat en tijdens elke rit met zijn ouders hoorde: Vader kijk je wel uit als je gaat rijden?

Op zich een onschuldig zinnetje en goed bedoeld echter door het constant herhalen van deze zin is er bij de desbetreffende persoon een idee gekomen dat autorijden gevaarlijk is. Je moeder zegt niet voor niks elke keer dat zijn vader voorzichtig moest zijn tijdens een autorit! Helaas monde het in dit geval uit tot een rijangst.

Met de juiste hulp en training is ook dit probleem opgelost.

 

Nu wil ik graag van jou weten

Hoe ga jij voortaan met jouw angst om laat je die zijn zoals de angst is of ga je veranderen?


Laat het me weten in het reactieveld hieronder.