Rijangst kent vele vormen en uitingen de één ervaart spanningen als de auto geparkeerd moet worden bij de supermarkt de ander slaapt twee nachten slecht omdat er over de autosnelweg gereden gaat worden. Hoe zit het nu precies en waar ga je de focus opleggen.

In dit artikel lees je de oorzaken en symptomen van rijangst.

 

Oorzaken van rijangst

Heb jij in het verleden iets meegemaakt waardoor jouw rijangst is ontstaan?  Verschillende soorten ervaringen of triggers kunnen een proces in gang zetten, laten we zeggen dat hiermee het zaadje voor rijangst is geplant.

 

Auto-ongelukken

De belangrijkste oorzaak van rijangst is een auto-ongeluk. Dit wordt vaak benoemd in gesprekken. Echter zijn er veel meer aanleidingen dan alleen een auto ongeluk, het is nogal kort door de bocht om te denken dat auto-ongelukken de voornaamste oorzaken zijn. Om het stukje auto ongeluk wel te belichten is er onderzoek gedaan wat hieronder te lezen is.


Wat zegt de psychologie?

J. Gayle Beck en Scott F Coffey, beiden professoren in de psychologie, stelden vast in hun onderzoek dat 25% tot 33% van de bestuurders die na een auto-ongeluk in het ziekenhuis belanden werd, één of andere vorm van rijangst ontwikkeld. Dit onderzoek gaat met name over de combinatie rijangst en ptss (post traumatische stressstoornis)

 


Autorijden is een vaardigheid die je hebt aangeleerd. Lang of kort geleden.

Hoe dan ook, om je veilig te voelen tijdens het rijden zijn routine en ervaring heel belangrijk. Net als het leren lopen of leren fietsen. Je zal het niet snel verleren, wel zal het opstarten wat “wiebelig” zijn.

Hoe minder vaak je rijdt, hoe onzekerder je je gaat voelen in het verkeer. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat je autorijden gaat vermijden waardoor de angst om te rijden versterkt wordt.


Onderliggende oorzaken

Rijangst kan ook het gevolg zijn van angststoornissen zoals al eerder vermeld zijn deze onderliggende oorzaken belangrijker dan simpelweg rijangst te koppelen aan een auto-ongeluk.

Ben je van nature een angstig persoon die zich over veel dingen zorgen maakt, dan ben je vaak gevoeliger om rijangst te ontwikkelen.

Je krijgt dan vaak het gevoel dat ‘het gevaar’ overal aanwezig is en wilt ook om die reden liever geen anderen meenemen in de auto.

Een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen kunnen leiden tot rijangst.  Als je hier in het dagelijkse leven al problemen mee hebt, dan zal dit ook in een lastige verkeerssituatie niet makkelijk zijn. Gelukkig zijn er effectieve oefeningen om je zelfvertrouwen en zelfbeeld een boost te geven!

Rijangst komt ook vaak voor bij mensen die graag alles onder controle houden en bij onzekerheid over deze controle angstig worden.

Stress kan ook een factor zijn. Door stress kun je het gevoel krijgen dat je minder geconcentreerd rijdt en dat je minder ontspannen achter het stuur zit. Tegen stress is meditatie een uitstekende remedie, het zal bij regelmatig beoefenen stress reducerend werken en in het leven meer kunnen relativeren.

De symptomen van rijangst zijn vergelijkbaar met deze van andere angsten.

Omdat je hersenen (het reptielenbrein) ‘gevaar’ waarneemt kun je last krijgen van volgende oa. de volgende symptomen:

  • Trillende handen en/of benen
  • Zweten
  • Wazig zien
  • Onwerkelijk gevoel
  • Verhoogde hartslag
  • Hyperventileren
  • PaniekaanvalDeze symptomen zorgen voor een gevoel van onmacht. Deze onmacht kan extreme vormen aannemen waardoor je gewoon niet meer verder durft te rijden. Door een verkeerde interpretatie van deze symptomen zullen de symptomen verergeren met als gevolg dat soms de auto wordt achtergelaten en er andere opties worden gezocht om op de plaats van bestemming aan te komen.

Rijangst heb je niet alleen.

Wat zou jij willen weten over rijangst?


Stel je vraag hieronder in het reactieveld!