Als je gaat rijden ’s avonds of ’s nachts kan het opeens noodzakelijk zijn om direct de auto te moeten pakken, denk maar eens aan noodsituaties waar je direct moet zijn. Je kunt dus wel stellen dat rijden in het donker een handeling is die je vaker mag oefenen.

Harde feit

 

Een hard feit is dat een aanzienlijk percentage van de dodelijke ongelukken helaas ’s nachts plaatsvindt. Hoewel er dan minder verkeer is, is het zicht beperkter en zijn er meer vermoeide en helaas ook onder invloed zijnde bestuurders op de weg. Je hebt dan de keuze om het te gaan vermijden of het spannend vinden en toch doen. De keuze is aan jouw en op de lange termijn weet je zelf goed wat de beste keuze zal zijn.

 

Hier zijn de vijf meest voorkomende fouten bij het rijden in het donker. Lees ze aandachtig door zodat jij deze fouten niet meer hoeft te maken.

Vijf meest gemaakte fouten

 

In je eigen lichtbundel kijken:
Als de weg slecht verlicht is tijdens nachtelijk rijden, kan de neiging bestaan om alleen naar je eigen lichtbundel te kijken. Het is echter beter om ver vooruit te kijken. Voorbij je eigen lichtbundel.

Remmen als je het “even” niet ziet:
Wanneer je de weg tijdelijk niet goed ziet, vermijd dan direct op de rem te trappen. Laat het gas los, neem de tijd om goed te kijken en vervolg dan je weg. Remmen kan altijd nog; je hebt genoeg tijd. Het constante remmen zorgt er alleen maar voor dat jij steeds onzekerder wordt.

De bermpaaltjes niet volgen:
Als er geen straatverlichting is, maar er zijn rode bermpaaltjes, geven deze aan naar welke kant de weg gaat. Maak gebruik van deze aanwijzingen: rode paaltjes wijzen aan dat de bocht naar links gaat, witte paaltjes? dan gaat de weg naar rechts.

Dashboardverlichting maximaal aanzetten:
Het maximaliseren van de verlichting van het dashboard, hoewel misschien cool ogend, is vermoeiend  voor je ogen. Houd de dashboardverlichting daarom laag voor comfort en minder vermoeidheid.

Groot licht niet gebruiken:
Maak optimaal gebruik van je verlichting, inclusief groot licht. Vergeet niet om groot licht te gebruiken, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, zelfs als er aaneengesloten straatverlichting is. Denk er aan om het uit te schakelen bij tegenliggers.

Wat is jouw belangrijkste tip voor rijden in het donker?


Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.