In dit vierde deel van het MASTR systeem gaat het over het daadwerkelijke trainen, dit is meteen waar de T voor staat in het MASTR systeem. (Eerdere artikelen over dit systeem lees je hier)

Je mag het trainen zien als een spier die je traint hoe meer je deze spier gebruikt hoe sterker deze wordt toch?

En dat is precies wat er ook gebeurt tijdens het trainen bij een rijangst reductietraining, je traint je spier om ontspannen en relaxed in de auto te zitten.

TOPSPORT

Topsport daar kan je het mee vergelijken, dit omdat het behoorlijk intensief is, het is zeker geen wandeling in het park. Topsporters trainen elke dag om hun doel te behalen om de beste te worden in hun vakgebied. En natuurlijk speelt aanleg hier ook een rol in. Gelukkig heb jij je rijbewijs al in de pocket, dus de kennis en vaardigheid heb je al in het bezit.

EXPOSURE

Exposure betekent letterlijk blootstelling aan de angst, je gaat je angst in de ogen kijken.

In het eerste ogenblik zal dit spannend zijn en hoe meer je gaat trainen hoe sneller deze angstgevoelens zullen afnemen. Deze exposure is het beste te doen met iemand die je goed kan begeleiden, geruststellen en motiveren. Belangrijk is dat er tijdens de exposure doorgereden wordt, doorrijden en “door de angst” heen gaan is het devies, ook al komen er de verschrikkelijkste scenario’s voorbij, je blijft rijden!

VEEL GEMAAKTE FOUTEN TIJDENS EXPOSURE

 • Als de angst zijn piek bereikt stoppen om even bij te komen
 • Voordat de angst komt al stoppen
 • Te langzaam gaan rijden voor het overige verkeer
 • Te hard gaan rijden
 • Aandacht geven aan lichamelijke ongemakken zoals trillend been of zweten
 • Adem inhouden
 • Star voor je kijken (hyperfocus)
 • Lichaam in een constante spanning houden zoals opgetrokken schouders of aangespannen benen.

 

WEL DOEN TIJDENS EXPOSURE

 • Juiste tijdstip en dag uitzoeken om je angst aan te gaan
 • Neem de eerste keren een begeleider mee
 • Doorgaan met rijden ook al is de angst een 10 voor jouw gevoel (de angst neemt steeds meer af)
 • Vertrouw jezelf en in het begin je begeleider
 • Maak duidelijke afspraken met je begeleider
 • Zorg ervoor dat je de M, A, S, van het MASTR systeem onder de knie hebt.
 • Hou je vast aan het trainingsschema.

 

DIPJE

Dipjes heeft iedereen en is het ideale excuus om een trainingsdag over te slaan. Stel jezelf dan de vraag; had ik dit ook gedaan als ik geen rijangst had?

Of een meer motiverende vraag; wat nu als er een miljoen euro op me ligt te wachten na de training, zou ik dan ook niet gaan? Met andere woorden stel jezelf een “wat als vraag”

CONDITIE

Een goede gezondheid is een groot goed. Gezond leven voldoende bewegen je weet het vast allemaal wel.

Toch wil ik je op het hard drukken dat een goede gezondheid van belang is om te slagen in de strijd tegen rijangst. Heb je een blakende gezondheid dan kan je mentaal ook veel meer hebben en voel je je ook sterker.

 SUCCESVOLLE DAGEN

Succesvolle dagen worden naar mijn mening te vaak afgedaan met; dat is toch normaal of dat doet toch iedereen?

NEE! Het is voor jouw een overwinning elke keer weer en het probleem is dat als je doet alsof het “niks” is je brein dit ook gaat zien dat of het onbelangrijk is!

Hoe dan wel?

Door elke keer dat je gereden hebt (goede of minder goede training) jezelf te belonen. Waardeer jezelf met iets wat je prettig vind. Een extra lekkere kop koffie of thee, een stuk gebak, een dagje sauna. Je begrijpt wat de bedoeling is. Het gaat erom dat er na de training endorfine (gelukshormoon) vrijkomt. Hiermee koppel je dit fijne gevoel aan autorijden en zullen de hersenen dit neurologische pad gaan versterken en dus meer gaan gebruiken. Precies wat je wilt. Gooi je er een sausje van positieve emotie overheen? dan is het nog effectiever.

Nu is mijn vraag aan jou.

Welke smoesje gebruik jij als je een dipje hebt?

 

Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder en krijg een trainingsschema gratis toegestuurd