De donkere maanden zijn aangebroken en het is alweer bijna december.
Gezellig samen binnen zitten voor de open haard of lekker bij de verwarming.

Ook nog even in de keuken staan om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en daarna …eten.
Zo gaat het in de meeste huishoudens.

Nu weten we allemaal dat het vroeg donker wordt in de winter zo rond een uur of 1700 al.

Verlichting is dan belangrijk zeker op de fiets en ja ik weet het met een dynamo op je fiets moet je zwaarder trappen.

TIP 1
Oplossing: koop van die led lampjes, die wegen niks en zijn makkelijk te plaatsen op je fiets! Vergeet ze er naderhand niet af te halen want die lampjes zijn nogal geliefd!!

Als automobilist zien we de fietsers slecht dat heb je waarschijnlijk al een meegemaakt, er is een manier waarop je de fietser toch beter kunt waarnemen. Het klinkt misschien heel erg simpel maar effectief is het wel.

TIP 2
Bij donkere achtergronden zoals een bebossing/struiken iets langer kijken dan dat je normaal gewend bent, je zult dan merken dat je contouren gaat herkennen, kijk je kort dan valt het contour van de fietser weg in de achtergrond! Hou je de focus iets langer vast dan valt de beweging op.

Beweging en licht is iets wat onze ogen fantastisch vinden, zodra er iets beweegt of het oog ziet een licht dan gaat ons oog er direct naartoe of we dit nu willen of niet. Als we s avonds rijden is dit natuurlijk niet zo handig, zeker als we een tegenligger tegenkomen.

TIP 3
Een handig trucje is om naar de rechter kantstreep te kijken (kort voor de auto) zodat je niet verblind wordt. Denk er wel aan om ook weer “normaal” te kijken zoals je gewend bent, dus bij bijna verblinding rechts naar de kantstreep kijken.

TIP 4
Zet je binnenspiegel eens op de anti verblindingsstand ook dit geeft rust aan je ogen als er iemand achter je rijdt.

TIP 5
Een veel gemaakte beginnersfout is de lampen vergeten aan te zetten bij een eerste avondrit.
Zorg voor jezelf dat je zowel bij dag als bij nacht je lampen aanhebt zodat je het nooit vergeet! De moderne auto heeft dagrijverlichting wat betekent dat alleen de LED verlichting aan de voorzijde werkt, de dimlichten aanzetten is een must.

TIP 6
En als laatste controleer je verlichting voor het rijden, dat kan op de volgende manier. Zet je lampen aan en zorg ervoor dat je vlak achter een andere auto staat je ziet dan precies of er 1 kapot is. Als je je achterlichten wilt controleren doe dit dan bijvoorbeeld als je voor een andere auto staat en trap eens op de rem, je ziet dan ook meteen of je remlichten werken. Of ga voor een garagedeur staan werkt ook super goed.

Weet jij ook nog een aantal tips? laat ze hieronder weten in het commentaarveld


Op jouw veilige kilometers,

Anesti.