foto: Leonid Mamchenkov

Alles is goed

 

Het is 2021 en 2020 is voorbij, met nieuwe inzichten, een verbouwd huis, nieuwe zakelijke uitdagingen en gelukkig nog steeds hetzelfde kind.

Goede voornemens – ja, die heb ik ook. Ik maak ze begin begin januari op een doelenbord. Ja elk jaar een nieuw doelenbord waarbij sommig doelen verdwijnen omdat ze bereikt zijn en sommige doelen “nog” niet bereikt zijn.

 

En het kan ook beter

 

Ik ben ben blij zoals het is. En ik wil ook graag weer dingen veranderen. Bijvoorbeeld weer graag drie keer in de week hardlopen. Ik heb het heel lang volgehouden, en op dit het moment lukt het me niet meer.

Waarom is het zo moeilijk om je te houden aan een voornemen?

Het maakt niet eens uit wat je doet – vroeg opstaan, elke dag mediteren, stoppen met roken, gezond eten of elke dag een kwartier een boek lezen, of in mijn geval drie keer per week intensief bewegen.

 

Hier gaat het fout

 

Wat je jezelf ook voorneemt, en wanneer dan ook, er komt een moment dat het niet uitkomt om je aan je voornemen te houden. Het is gezellig, het feestje. Al je vrienden gaan naar buiten om te roken.

 

Je ouders nemen je mee uit eten. Je eet de hele avond gezond, en dan komt het verrassingsdessert, dat ze voor je hebben uitgezocht “omdat je zo van chocola houdt, schat”.

 

Je kruipt net terug onder de dekens met je boek voor je leeskwartiertje als je jongste telg klaarwakker je bed op stuitert. Zoals Jochem Myjer goed kan vertalen in…Wakker worden!, wakker worden!, wakker worden!  :-0

 

Je wilt kiezen.

 

Het succes van je goede voornemen staat of valt met de keuze die je op dat moment maakt.

 

Niet die eerste keer. Dat gaat geen pijn doen. Dat merk je inderdaad niet. Omdat het iedere keer weer makkelijker wordt om dan te kiezen om af en toe je gewoonte niet te houden.

 

Als je ooit een mislukte poging hebt gedaan om te stoppen met roken, weet je precies hoe het werkt.

 

Het is echt niet alleen maar bij roken. Het is bij ALLES.

In plaats daarvan….

 

Er is een heel simpel trucje om je geest voor de gek te houden. Want het gaat mis, als je het signaal door laat komen dat het niet zo belangrijk is om je altijd aan je voornemen te houden. (Het oude neurologisch pad)

 

Tip 1

Zorg dat je het voornemen weer opnieuw maakt- en neem je voor, om het dit keer langer vol te houden dan de vorige keer.

Heb je 4 weken achter elkaar gezond gegeten? Neem je jezelf nu voor dit keer 5 weken achter elkaar te doen.

Ja maar- betekent het dan niet dat ik het na 5 weken weer laat verslonzen?

Ja, die kans zit erin. En dan mag je de keer erna 6 weken… en zo wordt het vanzelf steeds langer. De alternatieve route (neurologisch pad) is anders:

eerste keer missen is  na 4 weken

Tweede keer missen is dan na 5 weken

Derde keer missen is dan na 6 weken

Vierde keer missen na 7 weken en vervolgens mis je niks meer 2 x, 1 x en helemaal niet meer. Het nieuwe neurologisch pad is gemaakt!

 

Tip 2

 

Wat we standaard doen is OF een excuus bedenken waarom we het niet hebben gedaan, of we hebben het wel gedaan. In plaats van een excuus bedenken, geef je toe dat je het hebt verknald vandaag, dat je de omstandigheden de overhand hebt laten krijgen. Vervolgens ben je TROTS op wat je wél hebt gepresteerd.

Deze houding maakt het een stuk eenvoudiger om het de eerstvolgende keer langer vol te houden– het is immers een prestatie om trots op te zijn, en dus is het de moeite waard om deze te herhalen. En je weet al dat je het kan!

 

En jij?

 

Deze les kwam vorige week op mijn pad. Dit deel ik graag met je. En nou ben ik benieuwd, wat jij in de afgelopen week (of in het afgelopen jaar) hebt geleerd of welk nieuw inzicht je opdeed. Het kan iets heel kleins zijn en een enorme open deur, en toch kan het zomaar voor iemand anders precies dat zijn wat ie nodig heeft. Deel het dus… ik ben benieuwd… naar jouw wijsheid. 

 

Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.