Zelfvertrouwen, een begrip dat vaak wordt geassocieerd met geloven in jezelf. Maar wat betekent het eigenlijk en heb je het echt nodig?

Als rijangst reductietrainer deel ik graag twee essentiële factoren die het zelfvertrouwen positief kan beïnvloeden en waar je direct mee aan de slag kunt.
Soms merk ik dat meer zelfvertrouwen nodig is bij mensen achter het stuur (logisch want angst geeft je nu niet bepaald dat zelfverzekerde gevoel) Vooral op momenten wanneer je je vasthoudt aan het idee dat er niets gebeurt zolang er iemand naast je zit. Hieronder beschrijf ik kort twee pilaren van de zes die nodig zijn voor een hoog zelfvertrouwen, niet alleen tijdens het autorijden maar ook in het dagelijks leven.

Pilaar één: Het beoefenen van het bewuste leven

 

Stel je voor, twee personen met verschillende levensbenaderingen. De eerste leeft zijn dagen als een routine zonder bewustzijn, terwijl de tweede zijn dankbaarheid uitdrukt en vol passie leeft. Wie heeft naar jouw mening een hoger zelfvertrouwen? Dit illustreert de eerste pilaar: het bewust leven beoefenen.

 

Pilaar twee: Het beoefenen van persoonlijke integriteit

 

Persoonlijke integriteit, gebaseerd op jouw overtuigingen, vormt de tweede pilaar. Stel je voor dat je op een militaire academie bent waar je duizenden regels moet volgen, maar als je ze niet als jouw overtuigingen beschouwt, zal het je zelfvertrouwen niet aantasten. Persoonlijke integriteit is cruciaal voor het stemmetje in je hoofd dat jou vertelt wie je bent.

Pilaren drie, vier, vijf en zes draaien respectievelijk om: zelf-verantwoordelijk, assertiviteit, leven met een doel en zelf-acceptatie. En het mooie is aan dit boek is dat het prima aansluit bij de ACT methode die Relaxed Driving gebruikt om jouw weer lekker achter het stuur te laten plaatsnemen.

Zelfvertrouwen vergroten draait om het beoefenen van deze pilaren. Om alle zes de pilaren te behandelen is de ruimte te kort, wil je hier toch meer over weten dan raad ik het boek over alle zes de pilaren te lezen . “The Six Pillars of Self-Esteem” van Nathaniel Branden. De Nederlandse vertaling is: Op weg naar zelfrespect en zelfvertrouwen. Te verkrijgen bij onder andere Bol.com en Amazon of 2e hands bij de boekenbalie.

En het mooie aan dit boek is dat het prima aansluit bij NLP en ACT die Relaxed Driving onder andere gebruikt om jouw weer ontspannen achter het stuur te laten plaatsnemen.

 

Hoe straal jij meer zelfvertrouwen uit?

Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.