Nachtblind ?

door jul 8, 2015Blog0 Reacties

Foto

foto Gorgeous Eyes
Na een week wachten nu eindelijk het antwoord waar je op zit te wachten als je denkt dat je nachtblind bent.
Of het gewoon niet fijn vindt om ’s avonds te rijden.
Als eerste vertel ik wat over de omgeving en hoe deze je ogen beinvloed.
Daarna komt een stukje biologie van het oog.
Ik vertel je ook wat je niet zou moeten doen.
En natuurlijk wat je wel kan doen.
Als laatste geef ik je de manieren waarop je dit kan trainen.
In eerste instantie is nachtblindheid het idee dat je helemaal niks ziet in het donker.
Misschien is je eerste antwoord, ja he he het is dan donker dat is normaal!
Toch laat ik je hieronder zien dat dat niet helemaal klopt.

Teveel licht in onze omgeving

Veel mensen denken dat ze nachtblind zijn en dat komt voornamelijk omdat onze ogen gewend zijn aan licht.
Loop ’s avonds maar eens over straat.
Bijna overal zijn lantaarns en autosnelwegen zijn (meestal) goed verlicht.
Om echt in het donker te lopen moet je al gauw naar het bos of een afgelegen plek gaan.
Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik tijdens 1 van de gevorderde trainingen op een ventweg stilstond en de instructeur zei:
Het is nu 22.00 en donker op een verlaten ventweg ga nu maar rijden met het dimlicht uit.
Gelukkig kende ik dit fenomeen vanuit defensie waarbij we ook wel eens zonder verlichting moesten rijden in het bos.
Het was wederom een geweldige ervaring! Zodra je ogen gewend waren aan het donker zag je zoveel meer als met je lampen aan.
( het is natuurlijk niet aan te raden dit zelf te doen, de andere bestuurders zien jou niet en het was een bijzondere gevorderde rij-training!)

Staafjes en kegeltjes

Doordat we bijna niet meer in het donker zijn, activeren we vooral de staafjes en niet de kegeltjes. In het netvlies zitten 137 miljoen lichtgevoelige cellen. 7 Miljoen daarvan zijn kegels en 130 miljoen zijn staafjes. Met de kegeltjes zien we scherpte, kleur en diepte. De staafjes zijn belangrijk om mee in het donker te zien, maar ook zijn ze belangrijk om overzicht te zien. In onze maatschappij worden de kegels overbelast, niet alleen door het vele licht, maar ook doordat de nadruk ligt op het scherpe zien.

Foto

foto Harold Kuiper

Tunnelvisie

Onze oogzenuwen doorlopen het hele hersengebied naar de visuele cortex toe, dit hersengebied zit aan de achterkant van je hoofd. De zenuwen van de 7 miljoen kegels gaan via een korte weg naar het lagere visuele centrum. Zij doorlopen een klein stuk van de hersenen. De zenuwen van de 130 miljoen staafjes (95% van de oogzenuwen) lopen via een lange weg alle lagen van de hersenen en komen uit bij het hogere visuele centrum. Als we onze staafjes niet genoeg gebruiken, wordt ons blikveld steeds kleiner. We ontwikkelen zo steeds meer een tunnelvisie. Een bril, lenzen of laseren overbelast de kegeltjes en het lagere visuele centrum. Het hogere visuele centrum wordt niet gebruikt.

Bang in het donker

In het donker zijn is dus een goede oefening voor je staafjes, je blikveld en je hogere visuele centrum. Maar het ontspant ook de kegeltjes en het lagere visuele centrum. Mensen zijn vaak bang om in het donker te zijn, omdat ze het gevoel krijgen dat ze helemaal niets zien. Zelfs als het donker is, dan nog lopen mensen met een zaklantaarn rond. Krijgen de staafjes weer niet de kans om actief te worden.

Staafjes activeren

Een hele goede manier om de staafjes te activeren is om in een donkere ruimte te verblijven. Dit kan makkelijk in het dagelijks leven. Als je bijvoorbeeld op een vreemde plaats naar de W.C. moet. Laat dan het licht eens uit en ga volledig in het donker zitten, controleer wel eerst even waar het w.c. papier hangt!
Doe je ding en merk eens het verschil als je naar buiten stapt. ( behalve de opluchting)
Waarschijnlijk voelt het prettig aan je ogen en kan je zelfs beter zien.
Zoals meer kleur, diepte en ook een grote kans dat je blikveld ruimer is geworden.

Perfect zwart zien

Dr. Bates schrijft dat als de oogzenuwen helemaal ontspannen zijn en er geen licht in de ogen valt, de ogen perfect zwart zien. Of te wel helemaal niets. Als je je ogen afsluit met je handen, palmeren,(niet te hard duwen) dan komt er geen licht meer binnen. Als je ogen en het hele visuele systeem dus ontspannen is, zie je niets dan zwart. Meestal is de ontspanning ver te zoeken en zien we allerlei kleuren als we het licht afsluiten. Door aan zwarte objecten te denken, kun je het zwart zien activeren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zwarte drop of zwarte kleding.

Foto

foto Geert Orye

Kom van je nachtblindheid af

Je kunt zelf je staafjes weer activeren door iedere avond een moment te kiezen om helemaal in het donker te zitten. Doe alle rolluiken dicht, alle lichten uit en zit rustig in het donker. Laat je ogen wennen aan het donker en merk dat je op een gegeven moment steeds meer gaat zien (Dit is het adaptive vermogen van het oog). Zorg er ook voor dat je in een donkere kamer slaapt, neem verduisterende gordijnen of rolluiken, zodat er zoveel mogelijk licht buiten blijft.
Het trainen van je ogen is dus mogelijk hierdoor zal je beter en daardoor zelfverzekerder ’s avonds of bij nacht kunnen rijden.
WAT ZIJN JOU ERVARINGEN IN HET DONKER TIJDENS HET AUTORIJDEN?
Laat jou reactie achter in het commentaarveld hieronder

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.

Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jou vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven