Op zestien februari vierde ik mijn verjaardag, en vandaag wil ik met je praten over het verminderen van rijangst, een doel dat deze wekelijkse blogs nastreven. Het is geweldig dat je ze leest, want kennis vermindert spanning en opent deuren naar meer mogelijkheden. Maar soms gaat het mis, op het punt van het DOEN, uitstellen dan maar.

Uitstelgedrag

 

Uitstelgedrag is een veelvoorkomend fenomeen. We verzinnen excuses om taken te vermijden, vaak omdat we er geen zin in hebben, denken het niet te kunnen, of het als te eng ervaren. Excuses leiden tot uitstel, en uitstel kan uiteindelijk tot afstel leiden.

Smoesjes zijn soms onschuldig, maar het gevaar schuilt in het feit dat we ze zelf gaan geloven en onszelf voor de gek houden.

De Top 10

Hier zijn de meest veelgehoorde smoesjes, oftewel de top 10:

“Ik voel me vandaag niet zo lekker.”
“Ik kan dat niet, anderen kunnen dat veel beter.”
“Doe ik morgen wel.”
“Ik heb dat nooit geleerd.”
“Te weinig tijd.”
“Ik moet eerst nog even opruimen/andere dingen doen voordat ik daadwerkelijk kan…”
“Ik ben niet in de stemming.”
“Ik ben te moe.”
“Ik heb daar eerst meer informatie over nodig.”
“Vergeten.”

Bonus smoesje… Ik wil eerst nog even deze aflevering afkijken op Netflix.

 

Hoe dan wel?

 

Begin met de moeilijkste of grootste taak. Verdeel het indien nodig in behapbare stukken. Beginnen is vaak het moeilijkst, maar het voorkomt dat het je blijft achtervolgen.

Maak zin! Doe desnoods alsof je zin hebt. Het werkt! Je kunt je hersenen prima voor de gek houden, dus waarom niet op een positieve manier?

Beperk het checken van je e-mail en social media. Het kost veel tijd en levert vaak weinig op.

Vergelijk jezelf met… jezelf! Je bent uniek, dus vergelijk jezelf met je eigen groei en prestaties.

Praat positief tegen jezelf. We zijn vaak strenger voor onszelf dan voor anderen, dus geef jezelf af en toe een compliment. Je bent het waard! (van welke reclame is dit ook alweer?)  😉

Nu is mijn vraag aan jou, welk smoesje gebruik jij weleens om zaken uit te stellen?

 

Als je je antwoord hieronder deelt in het reactieveld, bied ik je graag een persoonlijk coachingsgesprek van 15 minuten aan. Tijd is immers een waardevol cadeau! 😉 (want wie jarig was trakteert)