“De beloning voor degenen die volharden zijn veel groter dan de pijn die vooraf moet gaan aan de overwinning”

Ted Engstrom

 

Fouten maken is inherent aan leren en daar kwam opeens de bovenstaande quote op het scherm.

Vandaag gaat het artikel over belonen en waar er fouten gemaakt worden (zodat jij ze niet meer hoeft te maken)

Het is belangrijk om jezelf te belonen na een training.

 

Tijdens een praktijktraining ga je spanningen en angst ervaren op een gedoseerde manier. We noemen dit exposure, blootstelling aan de angst.

Als je die exposure hebt mogen ervaren zal er na dat spannende moment er een moment van vrolijkheid / blijheid ontstaan. Dit heeft te maken met de verschillende hormonen die worden vrijgegeven. Een heel prettig gevoel 🙂

Na dit succesmoment komt een belangrijke stap namelijk het BEWUST aandacht geven aan de prestatie die geleverd is. Dit zorgt ervoor dat er een nieuw neurologisch pad wordt aangemaakt (een pad zonder angst) Hoe vaker we dit pad bewandelen hoe dieper deze groeven worden en het pad van rijangst zal overgroeien met onkruid doordat je de angstvrije weg gebruikt. Hoe vaker we een YESSS! moment ervaren hoe meer de rijangst op de achtergrond treedt.

 

MAARRRRRR…

Er zijn echter 5 fouten die regelmatig gemaakt worden waardoor het Vieren / belonen wordt vergeten. Zonde 🙁

De Leermomenten

 

1: Je bent klaar met je training. Je hebt 30 minuten actief geoefend. Daarna rij je terug naar huis en eenmaal thuis ga je door met je dagelijkse leven. Mail lezen, boodschappen doen, schoonmaken, enz. — STOP — Sta bewust stil bij wat je net hebt gedaan..

 

2: Je onderschat het effect van jezelf belonen. Na een training vind je het onnodig om jezelf te belonen of dat succes momentje te vieren, want je vindt het onzin… — ONZIN? —. Nu heb je wel getraind en het neurologische pad helaas minder goed vastgezet, je bent jezelf er minder bewust van..

 

3: Je vindt jezelf het niet waard om te belonen. Je denkt na een training, waarom zou ik mezelf belonen, Moet dat nou? De rest van de wereld doet het toch ook niet. Waarom zou ik het wel doen? NOU omdat jij rijangst hebt en daar hard voor aan het werk bent. Dus wel vieren. Je bent het waard om van je rijangst af te komen.

 

4: Vergeten! Het gebeurt nog te vaak. Na een training vergeet je jouw moment te vieren. Het is een onderdeel van je rijangst reductie training. Het vieren van successen hoort er bij.

 

5: Schaamte. Er is een groep mensen die rijangst hebben en daar voor uit komen en zeggen, daar ga ik wat aan doen. Petje af voor die groep. En er is een andere groep die zich schaamt voor het feit dat ze rijangst hebben….Het uitbundig of het überhaupt vieren/belonen is vaak nog niet zo makkelijk. Een gebalde vuist en je lippen op elkaar geperst met een harde YES in je hoofd werkt ook 😉

Als extra bonus krijg je punt 6:

 

Het kan voorkomen dat je een lastige oefening doet, misschien heb je het gevoel dat deze training niet zo lekker ging. Je ondervond een hoge mate van angst. Het voelde niet lekker je onderbreekt de training en gaat teleurgesteld naar huis.

De training was het in jouw ogen niet waard om jezelf te belonen of om dit moment te vieren. En juist nu ga je het wel doen. Het gaat erom dat je de oefening hebt uitgevoerd. Het verloop is minder belangrijk. Als de oefening erg slecht is gegaan in je ogen, jammer dan. Het lukt niet altijd even goed. En omdat je je angst wel bent aangegaan is het juist belangrijk dat je het viert. Je viert hiermee dat je gereden hebt.

Hoe vier je een moment? dat maakt niet uit. 30 minuutjes op de bank hangen, je favoriete programma kijken, het weekblad lezen, reep chocolade helemaal alleen opeten, een bosje bloemen kopen, wees er creatief in!

Zorg er in ieder geval voor dat je het aangename gevoel van de beloning combineert met de training die je hebt gedaan.

 

Hoe vier jij je overwinningen?

 

Laat het me hieronder in het reactieveld weten en deel je inzichten met anderen. Verras me eens met creativiteit.


 
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels