Rijangst in het donker, wat je vooral niet moet doen

door okt 3, 2018Blog0 Reacties

Gezellig samen binnen zitten voor de openhaard of lekker bij de verwarming. Wachten tot het eten op tafel komt (of lekker zelf koken) en wachten tot de jeugd thuiskomt. De herfst is een mooie tijd.

Een tijd van verandering is aangebroken.

Nu weten we allemaal dat het al vroeg donker wordt vaak  rond een uur of 1700 al.

Verlichting is dan belangrijk zeker op de fiets en ja ik weet het met een dynamo op je fiets moet je zwaarder trappen. Maar ja gezien worden is ook wel prettig voor die automobilist.

Geen zin om zwaar te trappen?  Koop van die led lampjes, die wegen niks en zijn makkelijk te plaatsen op je fiets! Vergeet ze er naderhand niet af te halen want die lampjes zijn nogal geliefd!!

Als automobilist zien we de fietsers slecht, Hieronder 4 tips die je absoluut niet moet doen!

Tip 1.

Bij donkere achtergronden zoals een bebossing/struiken korter kijken dan dat je normaal gewend bent, je zult dan merken dat je contouren gaat missen, kijk je langer dan valt het contour van de fietser niet weg in de achtergrond!

Tip 2.

Beweging en licht is iets wat onze ogen fantastisch vinden, zodra er iets beweegt gaat ons oog er direct naartoe of we dit nu willen of niet. Als we s avonds rijden is dit natuurlijk niet zo handig, zeker als we een tegenligger tegenkomen! In de lichtbundel blijven kijken is dus niet handig.

Dit kun je wel doen: 1 seconde in het licht kijken en kijk daarna bewust in het donker want juist daar ligt het gevaar. Pas zo nodig je snelheid aan of rem als je echt niks meer ziet.

 

Tip 3.

Niet handig is het om naar de linker kantstreep te kijken (kort) zodat je verblind wordt. Kijk in plaats daarvan naar de rechter kantstreep.

 

Tip 4.

Zet je binnenspiegel eens op de anti-verblindingsstand ook dit geeft rust aan je ogen als er iemand achter je rijd. Doe je dit niet dan worden je ogen snel vermoeid en jijzelf daarmee ook.

Welke tips gebruik jij ’s avonds tijdens het rijden?

Deel ze hieronder in het commentaarveld zodat meer mensen ervan kunnen profiteren!

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven