Dizzy yet ?

Exposure aan lichamelijke sensaties.

Je bent lekker aan het rijden en het gaat prima op de weg waarop je aan het rijden bent.
Alleen het probleem is dat je over 2 kilometer de autosnelweg op moet.
Pfff alleen de gedachte al…
En al langzaam komen de eerste zweetdruppeltjes tevoorschijn een trilling in het been en oja natuurlijk, je begint ook al duizelig te worden.

 

Als je rijangst hebt ervaar je vaak één of meerdere lichamelijke sensaties. En weten dat angst/paniek-aanvallen eigenlijk vals alarm zijn is één ding. Met de lichamelijke sensaties omgaan die bij zo’n vals alarm horen is een tweede.

 

Gelukkig kan je zelf al veel doen om je sensaties te omarmen, zoals het vroeg herkennen van een sensatie zodat deze je niet overvalt als je aan het autorijden bent. Je kan deze dan ook meteen oplossen.

Door het zelf opwekken van lichamelijke sensaties (in een voor jouw veilige omgeving) kan je de angst, die deze sensaties oproepen, onder ogen zien, er aan wennen en leren er controle over te krijgen. Besef dat een angst/paniek-aanval geen kwaad kan en vanzelf weer over gaat.

 

Er zijn verschillende methoden om deze sensaties op te wekken EN op te lossen.

 

5 oefeningen voor thuis

 

* Overademen: 90 seconden, geforceerd heel snel en diep in en uit ademen.
Je zal duizelig worden, de oplossing is weer rustig ademen 3 tellen in en 5 tellen uit ademen.

* 90 seconden door een rietje ademen om te wennen aan een benauwd gevoel.
Je zal duizelig worden, de oplossing is dezelfde als boven en leg een hand op je buik zodat je een goede buikademhaling kan toepassen ( dit kan ook tijdens het autorijden)

 

* Rondjes draaien om je eigen as om te wennen aan het gevoel van duizelig zijn. Maak voordat je start met deze oefening een veilige omgeving. Zorg dat er een stoel of bank in de buurt is voor als je omvalt. Doe deze oefening 60 seconden.
Je voelt je duizelig, let eens op hoe jij de duizeling opvangt door op een bepaalde manier te kijken / focussen
Komt de duizeling bij je op dan weet je hoe te kijken / focussen zonder dat je duizelig bent.

 

* Een fysieke oefening is 60 seconden rennen op je plek en til daarbij je knieën zo hoog mogelijk op.
Niet alleen raak je buiten adem, door het zuurstof tekort zal je ook duizelig worden. Los dit op met een gedwongen rustige en diepe ademhaling (dit vergt oefening)

 

* Ga op een stoel zitten en staar 90 seconden naar een vlek/spot op een muur net iets boven ooghoogte.
Een hele goede oefening waarbij de gedachte van “ik zie het allemaal niet” terug komt. Los dit gevoel eens op door ergens anders naar te kijken. Doe dit ook in de auto!

 

Dit is een greep uit de diverse oefeningen die je zelf kan uitvoeren.Heb je deze oefeningen gedaan en ervaar je jouw sensatie niet? probeer dan zelf een oefening te verzinnen waarbij je jouw sensatie kan oproepen.

Het kan ook zijn dat je het warm krijgt en gaat zweten je zou dan een warme trui kunnen aantrekken en de verwarming hoog aanzetten. Wees creatief in het verzinnen van de oefeningen!

Ervaar wat er met je gebeurt. En zoek de oplossing die je kunt gebruiken in de auto.

 

Door regelmatig deze oefening uit te voeren zal je wennen aan de sensatie. En zal deze sensatie uiteindelijk veel minder heftig aankomen tijdens het rijden. Omdat je deze vroegtijdig herkent en kunt oplossen.

 

Als je met oefeningen aan de slag wilt, laat het mij dan weten want dan heb ik een super handig formulier voor je die je kan helpen met het opwekken van jouw sensatie en waarmee je je vorderingen kunt bijhouden.

Welke lichamelijke sensatie(s) ervaar jij tijdens het rijden?

 

Laat je reactie achter onderaan dit artikel en ontvang GRATIS het registratieformulier (Barlow,2006) waarmee je je sensaties in een duidelijk overzicht krijgt en je voortgang in de gaten kunt houden.

 

Foto: "Dizzy yet ?" by Bernard Spragg is licensed under CC0 1.0