Verantwoordelijkheid is een groot woord. Vaak gebruiken we het woord in de opvoeding naar onze kinderen toe.

En zoals je misschien al hebt kunnen ervaren zijn kinderen enorm goed in het afschuiven van hun verantwoordelijkheden. Helaas gebeurt dat bij rijangst ook maar al te vaak. De verantwoordelijkheid niet kunnen of willen nemen.

En toch nu je dit blog leest zal het weer terugkomen. Het kindje in jezelf dat graag de verantwoordelijkheid van zich afschuift. Afschuiven gebeurt bij kinderen vaak naar broertjes / zusjes of bij kleinere kinderen naar het zandmannetje (want tja het is zijn schuld dat ik niet kan slapen)  en wij volwassenen zijn daar iets genuanceerder in. Wij gebruiken bijvoorbeeld smoesjes door te zeggen; ach schat rij jij even ik voel me niet zo lekker. Of een hele slimme, schat jij rijdt altijd zo fijn wil jij terugrijden?


Dat brengt ons terug bij de verantwoordelijkheid. JIJ bent verantwoordelijk voor je rijangst, hoe je er aan bent gekomen is helemaal niet zo belangrijk, de verantwoordelijkheid nemen echter wel.

Op het moment dat jij staat voor je eigen verantwoordelijkheid neem je het roer zelf in handen, jij bent de baas!

Let dus daarom op je gedachten die heel erg snel je weer in het oude patroon van smoesjes verleid.


TIP 1

Let op je gedachten. Dit zijn slechts gedachten en weerspiegelen niet de waarheid!  

Hier ligt meteen de basis voor veel verschillende soorten angst.

TIP 2

Buig je negatieve gedachten om naar positieve gedachten. 

Dit kan je als voorbeeld op de volgende manier doen.

Negatieve gedachten: Ik krijg straks een paniekaanval als ik op de snelweg rijd.

Ombuigende gedachten: Als ik straks op de snelweg heb gereden trakteer ik mezelf op iets lekkers.


Terwijl je aan het rijden bent kan er van alles gebeuren in je lichaam van klotsende oksels tot een bonzend hart waar je niet wist dat je hart kon kloppen. Ook hier is er sprake van verantwoordelijkheid nemen. Het zweten de tillende benen, het wazig zien enz. enz. is allemaal van jouw en van niemand anders. Je mag het daarom ook toelaten. (deze symptomen zullen naarmate de rit vordert steeds minder worden)


TUSSENTIJDSE PROBLEMEN OPLOSSEN


In veel gevallen is een snelle en hoge ademhaling de boosdoener.

Zodra je je anders begint te voelen (dit vergt soms wat training) ga je letten op je ademhaling. Leg hierbij 1 hand op de buik zodat je de inademing kunt voelen (de buik zet uit) Adem 3 tellen in en 5 tellen uit. Tel maar rustig hardop, ook als het begint te vervelen.


Een andere manier die je kunt toepassen is afleiding zoeken. Door met de muziek mee te zingen (zorgt voor juiste ademhaling) Veel oud cliënten hebben ook baat gehad bij het op het stuur trommelen met vingers. Het zogenaamde pianospelen op het stuur.


Als laatste tip wil ik graag meegeven dat je iemand als begeleider mee kunt nemen. Iemand die je vertrouwd en kan motiveren om door te gaan, want die nare gevoelens gaan vanzelf weer weg. Maak hiervoor van te voren duidelijke afspraken wat jullie van elkaar verwachten. Of neem contact op via whats app 06-209 300 71 dan kan je professionele hulp verwachten van ons team waarbij je negatieve gedachten voorgoed verdwijnen en veilig praktisch getraind wordt zodat ook jouw rijangst tot het verleden behoort.

 

Door welke negatieve gedachten laat jij je angst beheersen?



Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.