Velen zullen het wel herkennen, Na uren rijden ben je bijna op je vakantiebestemming maar je moet nog even zoeken naar de plaats waar je gaat overnachten.

Op het moment dat je aan het zoeken bent, zet jij dan ook je radio uit en wil je stilte in de auto; Vreemd toch?

Dit fenomeen heeft te maken met selectieve aandacht en beslissingen maken.

 

Je wilt op dat moment:
  • Geen afleidend geluid
  • Geen onzinnige vragen
  • Goed zicht
  • Informatie die NU belangrijk is

 

 Zet deze filters zoveel mogelijk uit en dan kan je je volledig focussen op wat je zoekt en zal je beslissingen kunnen nemen die cruciaal zijn voor je op dat moment, namelijk de plaats van bestemming vinden 🙂

 

Wat gebeurt er in het brein

Op het moment dat je brein de “opdracht” krijgt om bijvoorbeeld te focussen op een plaats van bestemming zal het brein juist dat gedeelte van de hersenen meer aansturen (prefrontale cortex) en andere gedeeltes minder actief laten worden. Vandaar dat de muziek of vragen naar de achtergrond worden verwezen. Herken je het van vroeger als je als kind iets vroeg in de auto en dat je het antwoord kreeg “nu even niet” Nu is dit antwoord een stuk logischer.

 

Hoe zit dat dan bij rijangst?

Ken je triggers. Op het moment dat je weet wat je angst triggert kan je enorm gericht te werk gaan. Juist die triggers zorgen voor de focus op de angst.

Zo was er afgelopen week iemand die had de trigger liggen op uitritten, op het moment dat ze er een zag wilde ze deze uitrit nemen. Na uitleg van wat er gebeurde ging er een wereld voor haar open, zelf was ze hier nooit achtergekomen.

Je gaat je brein dus andere opdrachten geven in plaats van te focussen op wat je niet wilt ga je je focussen op wat je wel wilt. Je gaat andere delen van je hersenen aanspreken.

Een effectieve manier is de focus / aandacht leggen in het voelen van de auto. Hiermee bedoel ik, wat merk je aan de auto als je aan het rijden bent. Dit kan zijn het geluid van de banden of het lichtjes trillen van het stuur in de handen. Ga er eens mee experimenteren er is nog veel meer wat je kan merken in de auto. Ga jij de uitdaging aan?

 

Bewijs

Leuk zo’n artikel over hersenen en misschien wil je wel bewijs van hoe dat nu precies zit. De volgende test laat je zien hoe goed je bepaalde signalen kan onderdrukken (focus verleggen)

In 1935 door J. Ridley Stroop (spreek uit stroep) een onderzoek gepubliceerd wat dit effect demonstreert.

Test jouw selectieve aandacht, door op deze link te klikken. De test laat zien hoe selectief jij je aandacht kan richten. En stel je dan ook eens voor hoe het zal zijn als je autorijdt. Focus jij je op de positieve zaken?

 

Focus die congruent is aan het autorijden is de juiste focus!

 

Waar ligt jouw focus als je angst ervaart, weet jij het al?

Vertel het in het reactieveld hieronder waar jouw focus ligt als jij je angst ervaart.

Waar ligt nu je focus wanneer je angst ervaart?


Als dank voor je reactie stuur ik je het pdf angst en gevoelens toe waarmee je inzicht krijgt in je gedachten.