Vandaag en gisteren ben ik zo happy want er is weer een waardevol stuk gereedschap bijgekomen naast de bestaande tools van NLP en IEMT in de gereedschapskist van Relaxed Driving!

Afgelopen dinsdag heb ik het certificaat Acceptance and Commitment Therapy behaald (ACT) en natuurlijk ben ik daar reuze trots op. Niet alleen op mezelf maar ook op alle medecursisten en dankbaarheid gaat uit naar de  trainers Miranda Salmans en Pascal van der Steen van Psychodidact.

Dit geschreven hebbende wil jij natuurlijk weten wat ACT (spreek uit als één woord, vertaald vanuit het Engels in doen) precies voor jou kan betekenen en hoe deze 3e generatie cognitieve gedragstherapie tot uiting komt binnen de trainingen van Relaxed Driving.

Wat is ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden.

Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je psychologisch flexibeler wordt, het hoofddoel van ACT is dus niet direct het reduceren van de klachten, het zorgt er met name voor dat er persoonlijke veerkracht ontwikkeld kan worden. Tijdens een ACT oefening wordt er gebruik gemaakt van metaforen en oefeningen, op deze manier ontwikkel je op ervaringsgerichte wijze de verschillende ACT vaardigheden.

Werkt ACT bij Rijangst?

ACT is erkend als evidence based therapy voor depressieve-stoornissen, angststoornissen, dwangstoornis, psychose en chronische pijn (APA, 2010). Tevens is ACT effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn, er hoeft dus geen sprake te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapievorm.

ACT in de auto

Eén van de zuilen van ACT bestaat uit het “hier en nu” dit is een belangrijke zuil met name voor mensen met rijangst.

Juist op die momenten dat je gedachtes je meenemen naar plaatsen waar je absoluut niet wilt zijn is het belangrijk om terug te komen in het hier en nu. Denk maar aan de momenten dat je een angst aanval krijgt. Het is dan enorm lastig (als je niet geoefend / ervaren hebt) om terug uit je gedachten te komen en in het hier en nu te zijn. De oefeningen die we buiten de auto doen zijn in een andere vorm ook toepasbaar in de auto. Hoe mooi is dat?

Act is dan ook een therapievorm van DOEN het acteren op…

En om dan zelf het goede voorbeeld te geven wil ik 1 persoon de mogelijkheid geven om 1 ACT sessie gratis te volgen. Deze sessie vindt dan plaats op de locatie in Stramproy of Locatie Breda.

Zijn er voorwaarden?

Ja 2 simpele voorwaarden.

  1. Om in aanmerking te komen voor deze gratis sessie verwacht ik van je dat je de onderstaande vraag beantwoord. (na plaatsing op de site ding je automatisch mee)
  2. Bereid zijn om doelgerichte actie te ondernemen

 

Wat verwacht jij van een ACT sessie?

Laat je antwoord achter in het reactieveld hieronder.