4 negatieve handelingen die rijangst in stand houden EN de oplossingen hiervoor…

door mei 17, 2017Blog0 Reacties

Vier negatieve handelingen die je zelf waarschijnlijk helemaal niet doorhebt maar toch kunnen gebeuren als je rijangst ervaart. Laten we eens terug gaan toen ik 18 was en bezig was met het rijbewijs. Natuurlijk elke week geoefend en het ging allemaal eigenlijk best wel goed. Fileparkeren ging altijd goed en je raad het waarschijnlijk al, tijdens mijn examen ging dit helemaal fout, ik stond met mijn kont op de stoep. Kan je het je voorstellen………..

 

Vanaf dat moment kreeg ik de negatieve gedachte dat ik wel gezakt zou zijn en vanaf dat moment ging ik een heel ander rijgedrag vertonen. Een gedrag wat veel te snel was voor een beginnend bestuurder en een rijgedrag waarbij je vandaag de dag als een baksteen zou zakken.

 

Na deze “fout” zat de examinator met zijn voet boven de rem, dus nog een teken dat het niet goed zou zitten. De uitslag kwam eraan en de examinator gaf mij het volgende mee: Blijf rustig rijden ook al gaat er wat fout.

En de felicitaties volgden.

 

Voor diegenen die rijangst hebben; je weet echt wel hoe je moet rijden het zijn de verrekte spanningen waar je mee te maken hebt.

 

De vier TIPS

 

1: een van de handelingen die je zou kunnen herkennen bij jezelf is het knijpen in je stuur. Als je heel veel spanning hebt dan ga je onbewust knijpen. In de praktijk heb je dat bijna niet in de gaten. Kijk onder het rijden maar eens naar je handen. Als je knokkels wit worden dan wordt het tijd om daar iets aan te gaan doen. TIP: probeer je vingers te blijven bewegen, beetje wiebelen. Dit zorgt voor ontspanning bij het vasthouden van je stuur.

 

2: een andere negatieve handeling is het gefixeerd voor je uit kijken. Dus in plaats van wat breder te kunnen kijken (van links naar rechts kijken) ben je heel erg gefocust op voor je uit kijken.

Hoe weet je nou op je gefixeerd aan het kijken bent!? Als je merkt dat je het vervelende vindt om om je heen te kijken dan ben je teveel gefocust. TIP: het kan heel spannend zijn, maar probeer meer naar links en naar rechts te kijken.

 

3: deze handeling komt vaak voor, en dat is het wisselend gas geven. Eigenlijk ben je dan aan het vechten tegen je angst. Je wilt de maximale snelheid gaan rijden maar bemerk je dat je voor jezelf eigenlijk te hard gaat en dan laat je het gas weer los. Daarna wil je toch weer meerijden met het verkeer dus dan ga je weer gas geven en zo blijf je wisselend gas geven en gas los, gas geven en weer los. Misschien ga je zelfs wel remmen als je voor jezelf over je maximale snelheid gaat.

TIP: zorg dat je gaat rijden op een voor jou constante snelheid waarbij je je prettig onaangenaam voelt en houdt die snelheid vast. Ook daar komt tip 2 bij terug, zorg dat je om je heen blijft kijken want dat zorgt ervoor dat de spanning wat lager blijft.

 

4: ook een bekende negatieve handeling, is het altijd zoeken naar een plek waar je kan gaan stilstaan. Waarom moet je een plek hebben om stil te kunnen staan? Het zijn allemaal smoesjes die je jezelf verteld;

stel je voor ik ga me niet lekker voelen.

stel je voor ik krijg een lekke band.

Stel je voor ik moet plotseling plassen.

 

Gedachtes die jou niet helpen, waardoor je gaat zoeken naar plaatsen om stil te kunnen gaan staan.

 

 

TIP: zorg dat je je gedachten op orde hebt voordat je weggaat. En stel jezelf dan nogmaals de vraag; WAAROM zou ik een plek moeten hebben om stil te moeten staan en vraag je af hoe vaak het voorkomt dat je moet stoppen omdat je ziek bent of een lekke band hebt!

Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op DEZE link

 

Welke handeling gebruik jij om je spanning hoog te houden?

 

 

Laat het me weten in het commentaarveld hieronder en ontvang een GRATIS gesprek over je rijangst of spanning ter waarde van 99,-

Dus laat hieronder weten welke van de 4 handeling jij gebruikt of vertel je eigen ervaring.

 

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven