Schaamte voor rijangst? De 4 mechanismen en oplossingen

door mrt 22, 2017Blog0 Reacties

 

8 maart had ik een leuke dag in Zandvoort. Samen met een ervaren coureur scheuren over het circuit. Je snapt dat dit een TOP dag was. Maar wat heeft dit nu te maken met schaamte?

 

Tijdens een van de geweldige rondjes, vertelde ik de coureur dat ik een live opname wilde maken voor op Facebook. Daar had hij geen problemen mee, mits ik zijn “foutjes” maar niet filmde….HOEZO foutjes? Deze coureur was zeer ervaren, reed in een geweldige auto, reed strakke lijnen, mag je dan ook niet een klein foutje maken?

 

Hoe geweldig ik het ook allemaal vond, hij ervoer een stukje schaamte, omdat de rit niet helemaal 100% vlekkeloos verliep… Oké oké in 1 bochtje had hij het rempunt gemist en daardoor werd zijn mooie auto even een grasmaaier. Geen probleem toch?

 

Veel mensen worstelen met schaamte. Om zich daar tegen te verdedigen hebben we verdedigingstechnieken ontwikkeld nl;

 

  • Perfectionisme; je mag van je zelf geen foutje maken, want als je geen fout maakt, ervaar je geen pijn, krijg je geen verwijten en wordt er niet afkeurend naar je gekeken of over je gesproken.

 

  • Zelf verdoving; als je “verdoofd” bent door bijvoorbeeld; drank, drugs of zelfs sex, ervaar je geen schaamte.

 

  • Synisme

 

  • Onverschilligheid

 

 

 

Je kunt jezelf nooit laten zien als je bang bent wat andere van je denken!

 

 

 

Hoe kan je schaamte aanpakken?

 

1. Toon moed; laat jezelf zien, praat over je angsten.

 

2. Stel jezelf de vraag; wat houd me tegen om mezelf te laten zien? -waar ben ik nu bang voor?

 

3. Waar en wanneer zou jij moediger willen zijn? In welke situatie(s)

 

4. Welke verdediging gebruik jij?

 

Wil je niet gelijk jezelf en jouw probleem op Facebook tonen maar wil je wel in een kleinere beschermde omgeving je gevoel delen. Dan kan dat in de “geheime Relaxed Driving groep” op facebook. Deze geheime groep is geschikt voor mensen met rijangst, ervaringsdeskundigen en mensen die anderen willen helpen. Als je lid wilt worden van deze groep, meld je dan aan en dan kijk ik of je geschikt bent om toegelaten te worden.

Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan hier

 

Om maar meteen het goede voorbeeld te geven. Uit het lijstje hierboven koste het wel even moeite om echt goed naar mezelf te kijken. En onverschilligheid is mijn mechanisme om mezelf te verdedigen. Dat betekent dus werk aan de winkel!

 

Welk verdedigingsmechanisme gebruik jij en was jij je ervan bewust?

 

Nu jij je antwoord hebt gedeeld (en daarmee een stukje angst hebt overwonnen) wil ik je graag uitnodigen voor een tweede stap. En dat is een GRATIS persoonlijk gesprek van een uur op locatie. Normaal 97,-  na het plaatsen van je reactie helemaal voor niks!

 

Dus plaats je reactie hieronder en krijg dat PERSOONLIJK gesprek.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven