Hoe los je overstuur op 4 praktijk tips

door mrt 15, 2017Blog0 Reacties

 

Je hebt die termen vast wel eens gehoord: overstuur – onderstuur of achterwiel cq voorwielslip.

Vandaag ga ik je inzicht geven in Overstuur ook wel de achterwielslip genoemd.

Overstuur/achterwiel slip treedt op als de maximale grip van de achterbanden wordt overschreden. Door bijvoorbeeld een te zachte band of een klapband. De auto glijdt als het ware over de achterbanden naar de buitenkant van de bocht. Het effect is dat de achterkant van de auto de voorkant dreigt in te halen.

 

Overstuur kan door een ervaren bestuurder ook bewust worden uitgelokt om sneller of makkelijker een bocht of bochtencombinatie te ronden, bijvoorbeeld bij het rallyrijden. Achterwiel aangedreven auto’s zijn makkelijker tot overstuur te bewegen dan voorwiel aangedreven auto’s. Vandaar dat de meeste moderne auto’s voorwiel aangedreven zijn.

 

Voor de gemiddelde automobilist is overstuur gevaarlijker dan onderstuur. De meeste autofabrikanten kiezen daarom onderstuur als basisafstelling voor hun auto’s. De natuurlijke reactie van automobilisten in onverwachte situaties is namelijk gas terugnemen en dat corrigeert juist het onderstuur. Bij een overstuurde auto zal gas terugnemen het effect alleen maar versterken.

 

Wat moet je vooral NIET doen bij overstuur:

* Hard remmen

* Teveel gas bijgeven

 

Wat moet je WEL doen bij overstuur:

* Gas loslaten; of in geval van een voorwiel aangedreven auto gedoseerd gas bijgeven: door de dynamische aslastverplaatsing zal er meer druk op de achteras komen, met een stabiliserend effect als gevolg.

* Ontkoppelen

* Tegen sturen; waarbij de juiste methode de overpak methode is. Tijdens dit filmpje laat ik precies zien hoe dat werkt!

* Kijken waar je naar toe wilt.

 

TIP: wil je eens ervaren wat een auto allemaal kan of wil je een keer in een overstuur situatie komen. Ga dan een keer karten. Op de kartbaan kan je alles proberen zonder dat je jezelf en andere in gevaar brengt.

 

Of schrijf je in voor de volgende slipcursus. Hou de facebookpagina daarvoor goed in de gaten hier staan regelmatig aanbiedingen tegen een sterk gereduceerd tarief.

 

Waarom zou een slipcursus waardevol zijn?

 

Als dank voor je antwoord in het commentaarveld hieronder wil ik je graag een slipcursus aanbieden tegen een sterk gereduceerd tarief EN een VIP plaats. Let op deze actie is geldig tot 22-3 2017.

 

Wil je mijn facebook live zien klik dan op deze link op deze pagina zijn ook impressies te zien van de slipcursus.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven