2 Tips tegen terugval na de rijangst reductie training

door jun 8, 2016Blog0 Reacties

 

foto: Bill Strain

Afgelopen week kreeg ik van iemand te horen die de training had gevolgd dat hij het lastig vond om zijn gedachtes positief te sturen. Er bleef maar een negatief stemmetje zeuren dat het gevaarlijk was wat hij ging doen. In theorie weet ik het allemaal wel zei hij, hij wist er aardig wat van. Maar toch, de praktijk blijkt weerbarstiger.

Eindelijk is het zover, je hebt er alles aan gedaan om van je rijangst af te komen en het is je gelukt!  je hebt jouw angst recht in de ogen aangekeken!

Nu is dit al heel erg bewonderenswaardig want een angst aanpakken is niet iets wat je zo even doet. Nee het vergt moed…. heel veel moed en doorzettingsvermogen. Want zonder deze twee red je het niet.

 

Ik heb een terugval

 

Het komt wel eens voor dat mensen na het begeleidingstraject vol goede moed lekker doorgaan met autorijden. Ze ervaren weer de vrijheid en onafhankelijkheid maar ook de tijd die overblijft aan het einde van de dag. En dan opeens gebeurt het.

Een vervelend stemmetje in je hoofd gaat je vertellen dat het eigenlijk helemaal niet goed gaat. Dat je een gevaar op de weg bent en dat je niet voor niks gaat zweten. Je komt langzaam in een negatieve gedachtestroom. Oh oh wat nu?

Nu is er op zich niks mis met dat stemmetje, het gaat pas een probleem worden als je er goed naar gaat luisteren en dat je erin gaat geloven. Mocht het negatieve stemmetje beginnen te schreeuwen of waarschuwen? Bedank het dan voor de informatie en kies zelf wat je wilt horen!  tip: ga er niet tegen vechten of zeggen dat het niet waar is, bedanken is de manier.

 

Actieve stemmetje

 

Gelukkig hebben we niet alleen het nare stemmetje in ons hoofd zitten, we hebben ook een positief stemmetje waar we naar kunnen luisteren. Het stemmetje wat zegt; alles wat je voelt is oké, zolang je blijft rijden gaat het goed, ik geniet van mijn vrijheid, yesss!

En hier ligt DE KEUZE. waar luister je naar? het nare stemmetje of het actieve blije stemmetje in je hoofd?

 

Beide zijn belangrijk

 

Nu denk je misschien had ik dat vervelende stemmetje nu maar niet. Ben ik gek ofzo? Nee dit is zeker niet het geval. Iedereen heeft zo zijn positieve en negatieve gedachtes. En negatieve gedachtes hebben ook voordelen. Denk er maar eens aan het volgende: je wilt oversteken op een drukke weg. Het negatieve stemmetje zou kunnen zeggen,doe maar niet of pas op er komt een stadsbus aan, niet oversteken!. Een prima reactie in dit geval. Alleen door het enthousiasme van het negatieve stemmetje wil deze ook wel eens doorschieten in situaties waar dat niet nodig is. Dan kan je je gedachte bedanken voor de info. En zelf kiezen wat je gaat doen. Dus erg prettig zo’n enthousiast bewakingssysteem alleen moet je soms zelf even het scherm uitzetten.

Zo zie je maar dat beide gelijk kunnen hebben het gaat om de keuze naar welk stemmetje je gaat luisteren en daar heb JIJ gelukkig de regie over!

 

Wat kun je nog meer doen?

 

Op dinsdag 14 juni geef ik een gratis webinar over het G.G.D.S.U systeem waarmee je rijangst op een gefundeerde en grondige manier aanpakt.

Tijdens het webinar zal ik vertellen HOE je je eigen gedachtes positief kunt sturen en daarmee ook je gedrag. Het stellen van doelen een must is en waarom. Een aantal strategieën komen aanbod als natuurlijk ook de uitvoering van bepaalde situaties.

Heb jij specifieke vragen? Stel ze dan hieronder in het commentaarveld en ik beantwoord ze dan in het webinar.

Klik op 14 juni om 19.00 hieronder want dan gaan we live!

 

Laat jouw vraag achter in het commentaarveld hieronder
 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven