3 belangrijke stappen om je rijgedrag te veranderen

door nov 9, 2016Blog, Interessante blogs0 Reacties

glas-water 

En dan beginnen we met een hele mooie spreuk.

 
Let op je gedachten want je gedachten worden woorden, let op je woorden want je woorden worden acties, let op je acties want je acties bepalen jouw succes!

 

Zeker als je rijangst hebt bepalen jouw acties jouw succes.
Even een zeer korte uitleg over het brein. Het brein is plastisch. Een plastisch brein betekent dat deze zich kan aanpassen. Het brein kan zich aanpassen aan omstandigheden en heeft de mogelijkheid om te leren. De een leert wat makkelijker en sneller dan de andere maar het kan.

 

 

Je bent nooit te oud om iets te leren. Uiteraard zal je geen piano virtuoos worden als je op je 50e begint met spelen maar je kan zeker wel leren een leuk deuntje te spelen.
De wegen die aangelegd zijn in ons brein kunnen we omleiden.
We hebben een bepaald gedrag maar daar kunnen we van afwijken als dat gedrag ons niet helpt. En zo kunnen we ook ruimte maken voor nieuwe ervaringen.
Om nieuwe wegen aan te leggen moeten we voldoen aan drie eisen. Drie hele belangrijke eisen.

 

1. Volharden; als je wilt veranderen dan moet je volharden in je nieuwe gedrag, blijven oefenen. Doe je dat niet dan gaat het nooit lukken.

2. Functioneel; de verandering moet functioneel zijn, het moet een doel hebben.

3. Kennis geven; de verandering moet jou nieuwe kennis geven.

 

 

Geeft de verandering jou geen nieuwe kennis en geen nieuwe inzichten dan ga je ook niet volharden.
Voordat je verder leest, wil ik je vragen je horloge aan je andere pols te doen of iets in je hand te houden wat je normaal nooit erg lang vast houdt.

 

Het volgende verhaal is een mooi voorbeeld

 

Er was eens; een succesvol zakenman. Een zakenman met miljoenen op de bank, maar niet gelukkig; zijn vrouw was bij hem weg gelopen, zijn kinderen wilde hem niet meer zien en zijn werknemers konden hem wel schieten.
Op een gegeven moment zag hij het leven niet meer zitten, hij wist niet meer wat te doen.

 

Met zijn miljoenen kocht hij voor zichzelf een ticket en regelde een afspraak met de Dalai Lama. Hopend op goede raadgeving en advies. Eenmaal op de plek aangekomen bleek dat hij alleen maar een gesprek had met een monnik. Aan deze monnik vertelde de zakenman zijn verhaal. Hij vertelde over zijn vrouw, zijn kinderen en over zijn werknemers die hem haatte. Hij bleef maar praten en praten en praten. Na een uur constant aan het woord te zijn geweest vroeg de zakenman aan de monnik of hij hem nog ging helpen. Tenslotte had de zakenman veel geld betaald voor dit gesprek.

 

De monnik vroeg de zakenman of hij een glas water wilde..…Verbijsterd keek de zakenman naar de monnik maar sloeg het glas water niet af. De monnik pakte een glas en een kan water en begon te schenken en te schenken en te schenken zoveel water dat het glas overliep. De zakenman riep: “stop,stop, stop, wat doe je nou het hele glas loopt over”. De monnik stopte en zei: “dit zijn jouw overtuigingen en jouw glas zit vol met jouw eigen overtuigingen. Hierdoor heb je helemaal geen ruimte voor nieuwe informatie, dus kom maar terug als je glas leeg is”.

 

Wat wil dat verhaal jou nou eigenlijk vertellen: Als je bepaalde overtuigingen hebt over iets, dan is er geen ruimte meer voor nieuwe input. Er is geen ruimte vrij om iets bij te leren.
Als je iets nieuws aanpakt, zorg dan voor een leeg glas. Stap er met een open vizier in en laat het gebeuren. Kijk wat het met je doet. Pas dan kan er een verandering plaatsvinden.

 

En zo is het ook met rijangst, ga je daar met een bepaalde (negatieve) overtuiging in dan wordt het nooit een positieve ervaring.

Als iets niet functioneel is zal je het niet volhouden.

Ben jij je bewust van je overtuigingen en ben je bereid ze aan te pakken?

 

Voor je antwoord geeft ik je graag een GRATIS quick scan kado waarmee je inzicht krijgt in je overtuigingen.

Dus laat me weten wat je overtuigingen zijn en of je ze wilt aanpakken.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven