8 tips om in het donker te rijden

door apr 12, 2017Blog0 Reacties

 

’s Avonds of ’s nachts rijden op onbekende stukken geeft bij veel personen een onplezierig gevoel. Verblind worden door tegemoetkomende auto’s, ik vond het altijd dood eng. Er zijn altijd personen die na een feestje zich laten rijden, niet omdat ze dan lekker kunnen drinken maar omdat de bewuste persoon niet graag rijdt in het donker.

Nu kan je je daar bij neerleggen en dat is ook je goed recht en het is ook wel makkelijk!

 

Maar wat nu als je MOET rijden in het donker. Bijvoorbeeld in een noodsituatie, wat dan?

 

Hieronder 8 tips die jou kunnen helpen om rijden in het donker makkelijker te maken.

 

8 tips

 

1. Blijf in het donker kijken.

Als je in het donker rijdt en er komt een tegenligger dan word je blik direct naar het licht getrokken. Dat is niet erg, dat gaat automatisch maar focus je daarna direct weer op je eigen weghelft.

 

2. Volg de rechterkantlijn.

Gebruik de markeringen op de weg om op je rechterrijstrook te blijven.

 

 

3. Anti-verblindings-binnenspiegel

Als je een auto achter je hebt rijden op een weg die slecht of niet verlicht is dan kan deze je verblinden doordat zijn lichten schijnen in je binnenspiegel. Onder je binnenspiegel zit een knopje waarmee je de lichtinval van de auto achter je kan dimmen. Bij sommige modernere auto’s gaat dit automatisch.

 

4. Gebruik maken van een auto voor je

Als er een auto voor je rijdt hou dan voldoende afstand. Je kan op dat moment gebruik maken van de lichtbundel van je voorligger, zodat je makkelijker de weg kunt volgen.

 

5. Tegenliggers

Heb je last van tegenliggers, blijf dan naar de rechterkant markeringen kijken om op je rijstrook te blijven.

 

6. Snelheid aanpassen

Je snelheid aanpassen aan je zicht. Kom je bij een afrit, een kruispunt of in een situatie waarbij je niet direct ziet waar de bocht heen gaat? Rem dan af en rijd rustig door.

 

7. Kijk met je ogen en niet met je voeten!

Zoals mijn eigen mentor bij een gevorderde training al zei, Kijken met de ogen niet met de voeten. Hiermee bedoelde hij dat niet het gas los gelaten moet worden op het moment dat je het “even” niet ziet.

 

8. Gebruik je groot licht!

Het klinkt misschien als een open deur maar gebruik het alsjeblieft. Hoe meer licht hoe beter. Maar veel mensen denken nog steeds dat je geen groot licht mag gebruiken binnen de bebouwde kom. DIT IS HEEL LANG GELEDEN AFGESCHAFT.

 

Wat doe jij als je tegenligger groot licht aanheeft en jij niks meer ziet?

 

Als dank voor je antwoord mag jij je specifieke vraag stellen via de mail en dan maak ik er een speciale uitzending van over je vraag! Hoe cool is dat? (wil je het anoniem? dan even erbij vermelden)

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven