Auto te water een nachtmerrie?

door aug 2, 2017Blog2 reacties

Wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

 

Jaarlijks komen er ongeveer tussen de 650 en 700 auto’s te water. Helaas overlijden bij dit soort ongevallen ongeveer 60 mensen. Als je weet hoe je moet handelen dan vergroot je jouw kans op overleven.

Mocht je in het water terecht komen door wat voor reden dan ook. Dan is het belangrijkste en het eerste wat je moet doen; je autogordel los maken. Maar ben je met een snelheid van boven de 40 km/u te water geraakt dan spant je gordel aan en wordt het losmaken lastig. Verderop in deze blog vertel ik je hoe je het wel voor elkaar kunt krijgen .

 

WAT TE DOEN

 

Tegenwoordig rijden we allemaal met onze lichten aan, doe je dat niet, zet dan je lichten aan als je te water raakt. Daarmee kunnen ze vanaf de kant beter zien waar de auto zich bevindt.

Ook is het belangrijk om je binnenverlichting aan te zetten. Zodat jij je kunt blijven orienteren binnen in de auto, mocht deze volledig onder water terecht komen.

Open je deur! Dat klinkt als een open deur, maar doe het maar. Hoe dieper de auto ligt hoe moeilijk het zal zijn om de deur te openen. Wees je ervan bewust dat als je een deur opent, daar uiteraard het water naar binnen stroomt en aan die kant de auto sneller zakt.

De meest veilige en snelle manier op de auto te verlaten is via het raam! Het duurt langer voordat het raam onder water staat en het duurt ca. 5 minuten voordat het electrische systeem uitvalt. Mocht het wel zo zijn dat er kortsluiting optreed en je krijgt je raam niet open dan gebruik je de noodhamer!

Tik het raam in, niet in het midden maar in een hoekje van het raam. Het achterraam of als je een dakraam hebt het dakraam. Controleer in je auto of je een noodhamer hebt en waar deze zich bevindt. Heb je geen hamer neem dan het zwaarste voorwerp wat je kan vinden om het raam in te slaan.

Het verlaten van de auto doe je met je neus naar boven, op je rug en je duwt je van de auto af.

Om al deze acties te kunnen doen, moet je wel je gordel los krijgen. Wat kan je doen als je gordel zo strak zit dat je geen kant meer op kan?

Probeer je zelf heel klein te maken. Buik in, adem in en duw je in je stoel. Hiermee creëer je een paar centimeter ruimte waardoor de spanning van de gordel afneemt en je deze los kan maken. Lukt dit niet, probeer dan je voeten tegen het dashboasrd te zetten en duw heel hard. Ook dit zorgt er voor dat de spanning van de gordel afneemt. Op je kop in het water terecht komen is voor de meeste bestuurders een nachtmerrie. Maar lukt het je dan om je gordel af te doen? Het antwoord is NEE, je gordel losmaken gaat niet. Gebruik hiervoor dan je mesje (noodhamer). Door je gordel los te snijden, als je op de kop hangt zal je wel met je hoofd tegen het dak aanknallen. Je kunt ook met je voeten tegen het dashboard of dak aan duwen, met je linkerhand steunen en met je andere hand de gordel los maken. Dit zorgt voor minder hoofdpijn naderhand!

 

En de kinderen dan?

 

Als je met kinderen te water raakt, dan help je eerst de kinderen. Trek ze niet van achter naar voren en dan naar buiten, maar zorg er voor dat oudere kinderen via het raam achterin op het dak klimmen. Zijn ze te klein dan moet je ze helpen.

Is de auto volledig onder water, neem dan een hap lucht, maak rustig de deur open en zwem naar boven.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan…………..

Wil jij dit wel eens oefenen in een gecontroleerde situatie?

 

Laat het me gerust weten in het commentaarveld hieronder.

En vergeet er niet bij te zetten waarom wel of waarom niet.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven