Voordelen en Nadelen van koffie

door jul 26, 2017Blog0 Reacties

 

Waarom drinken wij in Nederland eigenlijk koffie?

 

Dat heb ik mij afgevraagd. We verbouwen geen koffie we hebben eigenlijk weinig met koffie maar toch drinken we met z’n allen heel wat kopjes weg.

 

Wij Nederlanders drinken koffie op de meest vreemde plaatsen. Als we een gesprek aangaan is het eerste wat je aanbied een kopje koffie. Het zorgt ervoor dat je een beetje een ontspannen gesprek krijgt. En dat is lekker dat voelt fijn. Moet je ergens wachten; wat wordt dan als eerste aangeboden, het beroemde/bekende kopje koffie. En we kennen natuurlijk allemaal het programma Koffietijd. Het kopje koffie is behoorlijk ingeburgerd.

 

Er is een heel veel onderzoek gedaan naar koffie en cafeïne. Waarom wij nou met z’n allen zo veel koffie drinken schijnt te maken te hebben met het klimaat waar we leven. Het is niet altijd warm, we leven niet in een subtropisch klimaat. We gebruiken ons “bakkie” in eerste instantie om op te warmen. Nederland is kampioen koffiedrinken. We drinken gemiddeld per dag 8 koppen koffie per persoon. Dat is best veel. Colombia kan trots op ons zijn.

 

Koffie drinken heeft zo zijn voordelen maar zeker ook nadelen.

 

Ik ga beginnen met de voordelen:

Als we koffie drinken worden we alerter, je zou denken dat dat een voordeel is tijdens het rijden, maar daarover straks meer. Je concentratie verbeterd; dus als je je goed wilt concentreren dan pak je een bakje koffie.

Koffie verminderd vermoeidheid; onder de beroepschauffeurs is dit wel bekend, ze zeggen Koffie is de brandstof van ons lichaam. Dat geeft wel aan dat er in de transportwereld heel veel koffie wordt gedronken.

Verhoogd de dopamine; dat is een geluk hormoon. Als dat verhoogd daar word je vrolijk van, dus voor alle chagrijnige mensen, pak een kopje koffie.

Bij duursporten; bijv. zwemmen; wielrennen en lange afstand lopen schijnt het ook te helpen de prestatie te verbeteren.

 

Nu de nadelen:

Nadelen met betrekking tot het rijden;

Alertheid kan een voordeel zijn, maar als je aan het autorijden bent en je hebt al extra spanningen dan kan het ook een nadeel zijn. Onze “oude” hersenen zorgen ervoor dat we kunnen vechten of vluchten. Koffie zorgt voor extra alertheid en dat zorgt er voor dat je sneller de beslissing neemt om te gaan vechten of vluchten als je die spanning voelt tijdens het rijden.

 

Sommige mensen hebben, als ze last hebben van spanningen, een verhoogde hartslag. Koffie verhoogd de hartslag, dus dat is dan niet echt een aanrader.

 

Koffie kan er voor zorgen dat je verstijfd achter het stuur zit. Herken je dit bij jezelf of bij de chauffeur waarmee je mee rijdt, dan moetje je afvragen hoeveel koffie is er gedronken? Als het er 10 zijn dan is het logisch dat je verstijfd achter het stuur zit.

 

Een groot nadeel van koffie drinken is dat er gewenning kan optreden. En dat kan dan al snel gaan lijken op een verslaving.

 

Rusteloosheid is ook een nadeel van veel koffie drinken. Je blijft maar heen en weer lopen en je voelt je gespannen.

Advies;

Drink niet meer dan 2 koppen koffie per dag. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de cafeïne begint te werken en is pas uitgewerkt 6 uur nadat we hebben genoten van ons kopje koffie. Cafeïne blijft dus heel lang in je bloed zitten.

Geniet van je koffie maar zorg er voor dat het geen verslaving wordt.

 

Hoeveel koffie drink jij op een dag?

 

Laat het me weten hieronder hoeveel koffie jij drinkt en krijg een GRATIS intake gesprek ter waarde van 99,-

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven