De juiste schoenen bij het autorijden

door aug 9, 2017Blog0 Reacties

 

Welke schoenen heb jij het liefst aan tijdens het autorijden? Laarzen, gympen, slippers, moonboots, klompen, schoenen met een dikke zool of juist een dunne zool, of rij je liever zonder schoenen!?

 

 

Voordat we deze vraag gaan beantwoorden is het handig om eerst maar eens vast te stellen OF je wel met alle soorten schoeisel MAG rijden.

 

In de wet staat niets vermeld over welk schoeisel je moet dragen tijdens het autorijden. Wel staat er in artikel 5 van de wegenverkeerswet dat je je als bestuurder zodanig moet gedragen dat je geen gevaar of hinder veroorzaakt.

 

Je kunt je voorstellen dat als je zonder schoenen rijdt, je moet plotseling remmen en doordat je geen schoenen aan hebt glij je van het rempedaal, waardoor je betrokken raakt bij een aanrijding. Dan heb je een probleem. Hetzelfde geldt voor slippers, die kunnen blijven hangen achter een pedaal of dubbel klappen.

 

Als je betrokken raakt bij een ongeluk of aanrijding, je hebt geen goede schoenen aan dan heeft de agent een “kapstokartikel” Je kan er dus een boete voor krijgen. De officier van Justitie bepaalt het boete bedrag.

 

Een kapstokartikel is een artikel in de wet, waarmee onwenselijke gedragingen, die niet in een ander artikel strafbaar zijn gesteld, alsnog strafbaar worden.

 

 

Welke schoenen zijn dan wel ideaal bij autorijden?

 

 

1: Schoenen met een dunne zool. Dit zorgt voor optimaal gevoel.

 

2: Schoenen waarbij de enkel vrij is. (nieuwe) “kisten”, omsluiten je enkel en daardoor zorgen ze voor minder bewegingsvrijheid.

 

3: Schoenen die goed ventileren. Warme, broeierige, zweet voeten zijn onprettig om mee te rijden.

 

4: Platte schoenen zorgen voor meer gevoel met de pedalen.

 

5: Schoenen die goed aansluiten. Veel te grote schoenen of te kleine zijn niet fijn om mee te rijden.

 

6: Schoenen moeten comfortabel zitten. Schoenen met hoge hakken zijn mooi, maar om mee te rijden niet comfortabel.

 

7: De voering van de schoen is fijn als deze heel en glad zijn. Bij oudere schoenen gaat de voering nog wel eens dubbel zitten. Hierdoor kunnen blaren ontstaan en raakt de voet geïrriteerd.

 

8: De schoen moet bij de hiel hoog genoeg zijn zodat deze er niet uit kan glijden.

9: Speciaal voor de dames; zorg dat je hakken breed zijn en niet hoger dan 4 cm. Als je lang op de bal van je voet moet lopen en je moet daarna nog rijden, dat is zeer vermoeiend en kan zorgen voor kramp.

 

10: Je schoenen zouden voor het mooie 1 cm langer moeten zijn dan je grote teen. Dat geeft net een beetje ruimte in de lengte zodat het je voeten iets meer vrijheid geeft.

 

 

welke schoenen draag jij graag in de auto?

 

Laat je antwoord achter in het commentaarveld hieronder.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven