De grootste fouten EN oplossingen bij bijrijdersangst

door jul 12, 2017Blog10 reacties

 

Wat kan je als bestuurder doen als je iemand naast je hebt zitten met bijrijdersangst?

 

Bijrijdersangst is heel erg vervelend.

Niet alleen voor diegene die het heeft maar ook voor diegene die achter het stuur zit. Je bent lekker aan het rijden en naast je zit iemand die compleet in de stress schiet als er een auto voor je gaat remmen of als er een auto van links of van rechts komt. Niet fijn voor hem/haar maar ook zeker niet voor de bestuurder.

 

De grootste fouten die je als bestuurder kunt maken op dat moment zijn;

1: de persoon met angst niet serieus nemen. Het komt de sfeer echt niet ten goede als je op zo’n moment zegt; “stel je niet aan, ik ben een goede chauffeur”. Zo’n reactie heeft echt geen zin. Je helpt hem/haar hier echt niet mee.

2: commentaar terug geven. Stel de auto voor je remt, naast je wordt er direct gereageerd; Oeh let op, remmen, remmen……. Wat je dan beter niet kan doen is als volgt reageren: “ja dat heb ik wel gezien, dat zeg je elke keer, hoe je nou eens stil…. NIET DOEN… Je kan beter zeggen: “dank je wel”. Dan haal je gelijk de spanning er uit.

3: nog een veel gemaakte fout is het extreem gaan rijden. Bijvoorbeeld door dicht op de auto voor je te gaan rijden. Waardoor je in jouw optiek kan laten zien dat het allemaal wel kan en dat jij controle hebt over de auto… NIET DOEN.. De angst wordt dan alleen maar groter.

4: tegen de persoon naast je zeggen dat hij/zij zich niet moet aanstellen… NIET DOEN… Neem ze serieus..

5: Het is heel verleidelijk om de persoon te laten rijden i.p.v. er naast te laten zitten… NIET DOEN… Ook al hebben ze nog zo veel commentaar. Als ze achter het stuur plaats nemen kunnen ze niet meer werken aan hun bijrijdersangst. Je denkt dat je zo het probleem oplost maar eigenlijk wordt het probleem alleen maar groter..

 

Wat kan je wel doen om de bijrijder te helpen met zijn/haar angst

 

1: geruststellen; laat merken dat je weet dat hij/zij het angstig vindt om ernaast te zitten.

2: In stapjes laten zien dat het in orde is. Heb je een vermijdende type bijrijder in de auto (=iemand die constant naar beneden kijkt) vraag dan op een rustig moment of ze even mee wil kijken. Gewoon even een paar seconden. En bouw dit op met kleine stapjes.

3: Toon begrip voor zijn/haar angst. Ga niet roepen; stel je niet aan. Maar zeg dat je snapt dat hij/zij zich angstig voelt en vertel dat je er zeker rekening mee zult houden.

4: de volgafstand groter maken is voor diegenen met bijrijdersangst heel prettig. Met name voor iemand met bijrijdersangst is het heel spannend als ze dicht op de andere auto zitten. Diegene weet niet hoe hard je kan en hoe hard je moet remmen. Waarschijnlijk zal hij/zij in het luchtledige mee remmen.

Door de volg afstand groter te maken zodat je kan laten zien dat als de auto voor je remt jij ook tijd genoeg hebt om te remmen. Vertel dan ook wat je ziet gebeuren en zeg wat je gaat doen…

 

Wat is fijn om te horen als dat je angstig bent als bijrijder?

 

Laat je inzicht achter hieronder in het commentaarveld en help anderen ook met dit probleem!

 

Wil je mijn facebook live in de herhaling zien? klik dan op deze link.

 

Op jouw veilige kilometers,

Anesti.

PS.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om dit artikel te delen op Facebook en Linkedin zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren? alvast bedankt!

Archieven